Omslagsbild: Den skakande kvinnan

Översättare: Ulla Roseen
Utgivningsdatum: 2010-10-05
Recensionsdatum: 2010-10-25
ISBN: 978-91-1-302629-9

Den skakande kvinnan

eller En historia om mina nerver
Den skakande kvinnan är ett slags memoarbok om en märklig krampliknande sjukdom som Siri Hustvedt lidit av sedan 2006. Den uppkom plötsligt under ett tal hon höll till minne av sin nyligen avlidne far.

I boken inleder Hustvedt en jakt på en diagnos för att finna vad som är fel på henne. Är det en psykologisk åkomma eller en nervsjukdom? Var det faderns död som utlöste attacken? Borde hon träffa en psykolog, en neurolog eller både och? Eller är hon en hysterika? Frågorna leder henne in på medicinsk historia, dagens psykologi, neurologi, psykoanalys, litteratur och filosofi.

Med sitt enorma kunnande och sin egen historia undersöker Hustvedt det gamla dilemmat kropp och själ. Hon går logiskt tillväga - vilket leder till en ofta rolig, ständigt originell bok som hoppar mellan läkarmottagningar och magnetröntgenkameror. Går det att förstå gåtan med dubbelgångarbeteenden och hörselhallucinationer? Vad är egentligen hysteri, hur fungerar medvetande och drömmar, hur hänger minne och trauma samman?

Detta är en personlig bok som skulle kunna kallas en blandning av Susan Sontag och Oliver Sacks.


Mer om författaren
"En mycket ovanlig bok" Norra Skåne "Hennes avslappnade, nyfiket kunskapstörstande attityd till den egna sjukdomen är mycket fascinerande, liksom den resa genom allehanda vetenskapliga teorier på vilket hon tar med sin läsare."Anna Lindblom
"Det är intressant och underhållande" /Marie Peterson
www.icakuriren.se
"en fyra, en alldeles utmärkt bok" Magnus Utvik
svtplay.se
"hejdlöst rolig på ett beskt cerebralt vis" "Den skakande kvinnan utvecklar sig till en medicinsk thriller, hejdlöst rolig på ett beskt cerebralt vis. Vad är sanning, vad är lögn och kan man lita på Huvudvärkstsaren, doktor C, en man som ömsom ignorerar Hustvedt, ömsom irriterar sig på att hon inte samarbetar och blir frisk? Finns hysteri, är epilepsi psykologiskt betingad, är högt utvecklad empati ett tecken på spegelsynestesi? För den hypokondriskt lagde läsaren är ”Den skakande kvinnan” en guldgruva, här hittar man diagnoser man aldrig hört talas om tidigare, den ena mer stimulerande än den andra."Ulrika Kärnborg  
www.aftonbladet.se

Siri Hustvedt föddes 1955 i Northfield, Minnesota av norska föräldrar. Hon tog sin studentexamen i Bergen, Norge, och har en doktorsavhandling i litteratur från Columbiauniversitetet i New York.

Hon fick sitt stora internationella genombrott med romanen Vad jag älskade (2004). Hennes senaste bok var romanen Den lysande världen (2014).

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.