Omslagsbild: Antenner i regn

Översättare: Anders Bodegård
Utgivningsdatum: 2011-01-03
Recensionsdatum: 2011-01-17
ISBN: 978-91-1-302632-9

Antenner i regn

Dikter tolkade av Anders Bodegård
Adam Zagajewski, född 1945, är en av Polens största poeter. År 2000 belönades han med Tomas Tranströmerpriset med motiveringen: "För att han på sin resa genom samtidens Europa hävdar den andliga frihetens värden och med mystik och humor sällsamt förenade avtäcker vår okända vardag."

Antenner i regn innehåller dikter ur Adam Zagajewskis tre senaste diktsamlingar: Powrót (Återkomst), Anteny (Antennerna) och Niewidzialna reka (En osynlig hand).

Marie Lundquist har skrivit förord och dikterna är tolkade av Anders Bodegård.

Mer om författaren
"Nobelpris i år, väldigt gärna till Adam Zagajewski." /Nina Lekander "Det här är alltså ingen bok att uppslukas av, ”som indianer av ogenomträngliga djungler”, utan att flyga ut och in i, såsom de återkommande tornsvalorna. Både Adam Zagajewski och Anders Bodegård vet säkert att dessa inte längre räknas som svalor och numera kallas tornseglare.Men tornsvalor låter snyggare och hörs bättre – om de så svirrar och visslar en tyst julisöndag i Auschwitz eller bestormar den gotiska Sankta Katarinakyrkan i Krakow i ”en bild av extasen”, konkurrerande med mobiltelefoner och koltrastar.Det är underbart. Gäller även Marie Lundquists förord, vilket i harmoni med dikterna ”slår an tonen från tillvarons större klang in i minsta bokstavsböj.”" 
www.expressen.se
"Eva Ström tar del av det polska poesiundret när hon läser Adam Zagajewski"
www.sydsvenskan.se
"Antenner i regn innehåller poesi som får seendet att klarna"
www.untfredag.se
"Zagajewski är en poet att ta till följeslagare, en prövosten för vars och ens egen livshållning."
www.svd.se

Adam Zagajewski föddes i Lviv, som då tillhörde Polen, men växte upp i Schlesien och i Kraków. Han studerade filosofi vid Jagellonska universitetet och debuterade som poet 1972. Han flydde till Paris 1981, och utsågs sedermera till gästprofessor i engelska och creative writing vid University of Houston. Vid sidan av flera uppmärksammade diktsamlingar har han skrivit memoarer, novellsamlingar och essäer.

Priser och utmärkelser:
Tomas Tranströmerpriset, 2000 (Med motiveringen: "För att han på sin resa genom samtidens Europa hävdar den andliga frihetens värden och med mystik och humor sällsamt förenade avtäcker vår okända vardag.")
Heinrich Mann-priset, 2015

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.