Omslagsbild: Kom in och ät!

Fotograf: Karin Alfredsson
Fotograf: Jeanette Andersson
Utgivningsdatum: 2010-04-28
Recensionsdatum: 2010-05-12
ISBN: 978-91-1-302640-4

Kom in och ät!

Familjens favoriter

Barn är kräsna, de äter inte vad som helst. Det vet varenda förälder. Också kocken Karolina Sparring. Hon gick från framgångsrik restaurangägare till "misslyckad" dagiskock. Inte ens hennes egna barn ville äta maten hon serverade. Sedan vände allt - nu avslöjar hon receptet, eller snarare recepten.

I Kom in och ät! presenterar kocken Karolina Sparring mat som barn tycker om utan att ge avkall på vare sig kvalitet eller smak. I fem kapitel - Kött, Fisk, Vegetariskt, Soppor och Barnens favoriter - presenterar hon femtio utvalda rätter som varje förälder kan laga och komponera en kul veckomatsedel utifrån.
2003 gav Karolina ut kokboken Sallader med Arom, som hittills tryckts i fyra upplagor. Recepten kom från det populära salladskaféet Arom på Söder i Stockholm som hon drev 1999-2005.
När Karolina kom tillbaka efter sin första mammaledighet kände hon att hon behövde byta spår och sökte sig till dagis. Här mötte hon en publik som var långt kräsnare än hennes tidigare lunchgäster. Lunchvagn efter lunchvagn kom tillbaka till köket orörd, men Karolina vägrade att gå genvägen via halvfabrikat.
Hon experimenterade. La isär ingredienser i stället för att blanda ihop dem. La sedan till en i sänder, och snart vände det. I dag äter ungarna på Karolinas dagis både bulgur, mynta och lammfärs. Och inte bara äter - de älskar det!

I boken berättar också Jesper Juul vad det är för mekanismer som gör att det kan låsa sig vid måltiden. Dietisten Saskia Runström och barnläkaren Hulda Dúa Ardal svarar på "dumma" frågor som vi föräldrar ställer oss: "Vad händer om man bara äter cornflakes och ingenting annat?" eller "Hur mycket salt ska man ta?"
Kom in och ät! är den tunga köksbibeln som barnfamiljen kan vända sig till när modet tryter, när ungarna tuggar fiskpinnar för fjärde gången på en vecka och det känns som att det är dags för en nystart. I Kom in och ät! serveras mat som är testad och godkänd av sin mycket kräsna publik - barnen!

SENASTE RECENSIONERNA

"Det här är bra grejer." "Det här är bra grejer. Det är flera som försökt göra kokböcker med mat för barn i mellanåldern och det blir inte alltid lyckat.Recepten är enkla vardagsrätter som funkar fint till hela familjen och är indelade så att du enkelt ska kunna sätta ihop en varierad veckomeny som passar hela familjen. Dessutom genomsyras boken av en uppfriskande attityd."
matmarre.blogspot.com
Se ett klipp med Karolina Sparring i TV4 Nyhetsmorgon Hur lagar man mat som barnen älskar? Kocken Karolina Sparring tog jobb på dagis för att få barnen att prova nya saker - och lyckades. Se ett klipp och läs chatten med henne i TV4 Nyhetsmorgon.
www.tv4.se
Photo

Karin Alfredsson är fotograf och författare.

Mer om författaren

Karolina Sparring är kock och kokboksförfattare. Under några år drev hon framgångsrikt Arom, ett salladskafé på Söder.

Mer om författaren

We use cookies to give you the best experience on the site. By continuing, you agree that we use cookies. Ok

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.