Omslagsbild: Nio hus & en kyrka

Översättare: Ursula Sjöberg
Fotograf: Ingalill Snitt
Utgivningsdatum: 2010-09-30
Recensionsdatum: 2010-10-20
ISBN: 978-91-1-302644-2

Nio hus & en kyrka

Svenska interiörer från 1700- och 1800-talen
Lars Sjöberg måste räknas som en av Sveriges nationaltillgångar! Välkänd i breda kretsar för sina encyklopediska kunskaper om våra historiska byggnader och för sitt passionerade intresse och vilja att bevara dem. Här presenteras nio hus och en kyrka som han förvärvat under en period av fyrtio år, flera av dem därigenom räddade från hotet om omedelbar rivning.

Byggnaderna sträcker sig från en miniherrgård i barock till en imponerande nyklassicistisk italieniserande villa, från en rokokoherrgård från 1700-talets mitt till en arbetarlänga med åtta tvårumsbostäder för bruksarbetare.
Bakgrunden tecknas till de olika husens tillkomst och historia. Där berättas också om husens användning och deras ägare. Varje hus är kärleksfullt avbildat i vackra fotografier av Ingalill Snitt. Texten och bilderna samverkar för att visa hur dessa vackra inredningar - som internationellt har kommit att uppfattas som själva innebörden av "det svenska" - har utvecklats från 1600-talet till den sista blomstringen under det sena 1700- och tidiga 1800-talet. Här finner vi de ljusa trägolven och luftiga gardinerna, de eleganta gustavianska möblerna, de glänsande speglarna med förgyllda ramar, de målade väggfältens charm och de enkla linnetygerna med mönster av blommor och ränder, allt i inredningar med autentisk utstrålning.

Mer om författaren
"Sjöberg ser skönhet i hållbara material, klassiska propotioner och inbyggd funktion." Birgitta Rubin
www.dn.se
"Det här är en bok som får en att bara sitta och gapa av beundran" Lantliv
"Hela boken genomsyras av en stark kärlek till hantverket." /Femina
"Om vackra hus som bär på en historia" /ELLE Interiör

Lars Sjöberg är konsthistoriker och museiman men också en självlärd och erfaren praktiker med en glödande tro på värdet av att lära av det förgångna för att kunna bevara kunskaper för framtiden. Hans principer har vuxit fram ur de omfattande restaureringarna och konserveringarna av de egna husen.

Hans första och mest krävande projekt var herrgården Regnaholm, byggd på 1760-talet och delvis nyinredd under 1800-talets första år. Det hade stått obebott i över fyrtio år innan han kunde börja experimentera med inredningen och återmöbleringen.
Han har fördjupat sina kunskaper under decennierna, låtit reproducera möbler, vävda och tryckta tyger och till och med äldre glas och porslin. Boken Nio hus & en kyrka är en hänförande vacker, personlig summering av allt det Lars Sjöberg lärt sig under åren han arbetat och levt med svenska 1700-talsinteriörer.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.