Omslagsbild: 277 sorters kakor

Fotograf: Ulf Widell
Utgivningsdatum: 2010-09-22
Recensionsdatum: 2010-10-13
ISBN: 978-91-1-302670-1

277 sorters kakor

Jan Hedhs kakbok är en receptskatt, en kulturgärning och ett unikt referensverk för konditorer och kakälskare - en nostalgitripp där alla som minns sin barndoms konditoribesök kan hitta sin egen madeleinekaka.

I 45 år har Jan Hedh bakat kakor. Alltsedan sin lärlingstid hos den tidens legendariska mästare har han själv förädlat kakbakandets konst och är numera själv den mästare som för hantverk och tradition vidare. Här har han samlat 277 sorters kakor som alla har det gemensamt att de tillhör vår svenska kaktradition.
I och med en nyväckt känsla för kvalitet på det vi äter och som en motreaktion på usla fuskbakverk fyllda av transfetter och syntetiska smakämnen vill fler och fler baka själva. Det här är bibeln!

Ur innehållet:
- Mandelbakverk (till exempel mazariner, toscabakverk, polynéer, äppelbakverk och josefiner)
- Smördegsbakverk (till exempel dansbanor, kanapéer, pariservåfflor, kongresser, katalaner, kejsarkronor och vol au vent)
- Bakverk med nötter och kokos (till exempel kokosberg, kokossnitt, nötkakor och efemärkransar)
- Hippenbakverk (till exempel caprirullar, noisettestrutar och hyvelspån)
- Maränger (till exempel japaner, franska maränger, ristori, progresser och fragilitéer)
- Petit-chouxbakverk (till exempel mariakransar och berlinerkransar)
- Mjuka kakor (till exempel muffins, rulltårtor, sandkaka och mjuka pepparkakor)
- Julkakor (till exempel klenäter, struvor, mandelmusslor och pepparkakor)
- Småbröd (till exempel drömmar, finska pinnar, konjakskransar, spritskransar, schackrutor och brysselkex)
- Biskvier och makroner
- Flarn
- Petit-fours och tebröd

Mer om författaren
"277 sorters kakor är ett praktverk" Dagbladet Sundsvall "Alla som gillar att baka kommer att gilla den här boken."Anne M Lindgren
"för den som försöker ta sig ur surdegsträsket" "En perfekt bok för den som försöker ta sig ur surdegsträsket men inte vet var han ska ta vägen, ja det är en han. Eller naturligtvis släktens riktiga kakmonster."
matmarre.blogspot.com
"Det här är bibeln!" /Bread & Cakes
Årets bästa kokbok i kategorin "Årets kulturgärning" /Måltidsakademien Motiveringen lyder:"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."
206 kr Bok - Kartonnage
Utgiven: maj 2011

Jan Hedh är hela Sveriges älskade kontitor- och bagarmästare. Ständigt på resande fot som konsult och inspiratör är han ambassadör för våra allra godaste smaker. Internationellt erkänd inom branschen gästspelar han på restauranger, kryssningsfartyg och konditorier över hela världen. Dessutom är han en av grundarna till Olof Viktors som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide.

Hans 45 år i branschen har givit honom många fina utmärkelser, till exempel Werner Vögelis diplom, Gyllene gaffeln (Allt om Mat), Kakaopriset för insatser för svensk chokladkultur, Sveriges konditorers guldmedalj. Dessutom har han både tävlat för Sverige och varit domare i världsmästerskapen inom konditoribranschen. Jan Hedh har utkommit med en lång rad bästsäljande inspirationsböcker.

Bröd vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2004 i klassen "bröd och andra bakverk" med motiveringen:
”Ett sinnligt praktverk om bakning som utan tvekan kommer att bli klassiskt. Bagerimästaren Hedh förmedlar sina kunskaper med en unik kombination av bredd och djup.”
Dessutom nominerades samma bok till Gourmand World Cookbook Awards.

År 2010 belönades Jan Hedh med Special Awards of the jury i Gourmand Awards i Paris. Samma år belönades han av Svenska Måltidsakademien för sin bok 277 sorters kakor i klassen "Årets kulturgärning" med motiveringen:
"Detta unika referensverk för bagare, yrkesfolk och kakälskare är en kulturgärning av en legendarisk mästare som för hantverk, innovation och tradition vidare."

Tårtor utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i klassen "Söta bakverk" med motiveringen:
"Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag."

I november 2012 mottog Jan Hedh RS Hederspris för sina insatser genom åren för att främja restaurangbranschen.

"När jag var sju år skulle vi skriva uppsats om vad vi skulle göra om vi fick hundra kronor, en gigantisk summa på 50-talet. Då skrev jag att jag skulle köpa en korvkiosk och sedan äta upp alla korvarna, och blev det några pengar över skulle jag köpa en bandyklubba. Mitt intresse för korvätning (och bandy) är inte fullt lika stort i dag, men passionen för gastronomi finns kvar." 

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.