Omslagsbild: Jussi

Redaktör: Jacob Forsell
Utgivningsdatum: 2010-10-22
Recensionsdatum: 2010-11-10
ISBN: 978-91-1-302783-8

Jussi

Sången Människan Bilderna

Jussi Björling är kanske den störste tenor vi någonsin lyssnat till. "Rösten med tårar i" är fortfarande älskad och spelas oupphörligen över hela världen.

Jussi Björling blev Jussi med hela svenska folket och vi älskar honom, inte bara för hans undersköna sång utan också för att han var en människa med både styrka och svagheter. I stora stunder på de ledande operascenerna var han den uppburne världstenoren, i svaga stunder var han dalpojken från Stora Tuna.

Jussi Björling föddes i Borlänge 1911. Tillsammans med sina två bröder skolades han i sång av sin far och turnerade med dem under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Nitton år gammal gjorde Jussi sin debut på Stockholmsoperan. Genombrottet kom när han 1931 uppträdde på Tivoli i Köpenhamn och en samstämmig kritikerkår lovordade hans sång. Snart hade den internationella karriären tagit fart. Metropolitan, La Scala i Milano, Covent Garden i London, operan i Wien, Chicago och San Francisco - överallt gjorde han succé. 

År 2011 firas 100-årsminnet av Jussis födelse. I den här stora jubileumsboken, vackert formgiven av Curt Lundberg, skildras sångaren och människan Jussi Björling i ord, bild och ton.

Till boken medföljer en cd-skiva, producerad av Johannes Sjöberg, med musik och intervjuer.

"Praktverk om stortenoren"
st.nu
"Bättre upptakt till högtidlighållandet av hundraårsdagen kan knappast tänkas" /Opus "Forsell är den letande och ledande handen, Ranelid tillför sin personliga, begeistrade skrivartouche och Henrysson är, som mångårig föreståndare för Björlingmuseet i Borlänge, rätt person att sätta in sångarens göranden och låtanden i ett stabilt biografiskt sammanhang. /.../ Den vackra boken leder till fördjupad förståelse av en människas soldagar och skuggsidor."CarlHåkan Larsén 
"Rörande storslaget" /Aftonbladet Härligt Hemma
"Gediget och spännande" "Björn Ranelid skriver en personligt färgad litterär betraktelse, fylld med information och fakta. Här finns många roliga detaljer: Jussi var till exempel fem år, precis som Michael Jackson, när han började sjunga inför publik i USA tillsammans med sina bröder. /.../Jacob Forsells omfattande bildbiografi visar scener ur hela sångarens liv och innehåller dessutom alla affischer från de föreställningar Jussi har medverkat i på Operan i Stockholm."SUSANNE HASSELQUIST 
www.corren.se
Photo

Björn Ranelid debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren och har sedan dess skrivit närmare trettio böcker.
Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen Synden (1994).
Vid sidan av sitt författarskap är han en ofta anlitad föredragshållare och krönikör och har synts i flera tv-produktioner.

Mer om författaren
Photo

Harald Henrysson, född 1942, "Jussikologie professor", grundare av Jussi Björlingmuseet i Borlänge och dess chef 1994-2009.

Han har tidigare givit ut en heltäckande diskografi om Jussi Björling samt skrivit en stor mängd artiklar i ämnet.

Mer om författaren

Jacob Forsell är fotograf och huvudredaktör för jubileumsboken om Jussi Björling. Han är född 1942 i Stockholm och är sonson till operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare”.

Jacob Forsell var anställd på Expressen 1964-1990 och är en av sin generations mest tongivande fotografer. Under större delen av 80-talet var han ordförande i Pressfotografernas Klubb och har även fått den lag som skyddar fotografens upphovsrätt uppkallad efter sig, Lex Forsell.

I dag är Jacob Forsell mest verksam som bokredaktör. Han har tidigare gjort jubileumsböcker om bl a Evert Taube (2000), Lennart Nilsson (2002) och Astrid Lindgren (2007).

 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.