Omslagsbild: Du och jag, farsan

Utgivningsdatum: 2010-09-07
Recensionsdatum: 2010-09-22
ISBN: 978-91-1-302773-9

Du och jag, farsan

Fred Åkerström var en av de främsta vistolkarna i 1960- och 70-talens visvåg. Här berättar hans dotter CajsaStina med kärlek, sorg och saknad om sin när- och frånvarande far.

"Den rungande tystnad som min far lämnade efter sig när han försvann ur mitt liv för 25 år sedan, ekar i mig än i dag. Jag var 17 år då, 1985. Alla dessa ord och meningar som aldrig utväxlades mellan oss, dessa frågor som aldrig blev besvarade.
Vi hann inte mötas, på lika villkor - trots min biologiska ålder var jag rent mentalt 8-9 år då han gick bort. Den monumentala respekten för honom - skräcken - frös min inre klocka.

Under en period av flitigt tågpendlande i samband med en skivproduktion för några år sedan började jag skriva ner vad som skulle kunna liknas vid ett fiktivt samtal mellan oss; minnena fick åter liv - barndomsminnen av himmelsk, berusande glädje … men också av förlamande rädsla och förtvivlan. En trasmatteväv bestående av mer eller mindre sammanlänkade texter, verser, brev och dagboksanteckningar började ta form - grunden för denna bok.

Ungefär samtidigt som mitt arbete med boken påbörjades, återfann jag bland min fars kvarlåtenskap ett gammalt skrivhäfte fyllt med farfars egenhändigt nedtecknade barndomsminnen. Dessa barndomsskildringar har efter hand hjälpt mig att förstå något av orsaken till den själssmärta som tycks ha gått i arv i generationer inom vår familj. Många av de smärtsamma situationer som min far omedvetet utsatte mig för, får därigenom sin indirekta förklaring.
En far - en manlig norm att formas av, att anta, förkasta och ompröva, i all oändlighet.
Den brist på mentala redskap som min fadersrelation rustat mig med, har gjort att jag många gånger upplevt mig gå genom livet med bakbundna händer. En smärtsam, ofta mycket förvirrad resa.
Genom att skriva den här boken har jag försökt återskapa något av det försonande samtal pappa och jag aldrig fick, i levande livet."
CajsaStina Åkerström

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2010
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Philomene Grandin
Utgiven: december 2021
"Finstämt och fängslande" Norra Skåne "Åkerström lyckas fånga det lojala barnets sorg och smärta i den brinnande kärleken till en förälder - den legendariske vissångaren Fred - som ständigt sviker."Anna Lindblom
"Gripande och modigt" "Du och jag, farsan skiljer sig ändå markant från mängden, för även om såväl fars som dotters ångest mitt i tillgivenheten är så kompakt att jag som läsare får svårt att andas, och även om den barn- och ungdom som här satts på pränt har ensamhet som grundpelare, så är det kärlekens och försoningens gester som ändå lyser allra klarast.Cajsa Stina Åkerström väjer verkligen inte för de smutsiga inslagen i vare sig krogbesök, depressioner, äktenskapsslitningar eller sin pappas dödskamp – och hur detta har påverkat henne – men hon har valt varsamma, nästan bellmanska ord för dem. Det är mycket gripande och modigt."Per Planhammar
www.gp.se
"Vackert om lyckliga stunder med pappa" " Hon försöker återskapa den gemenskap som trots allt fanns, med all den där ömheten som icke söker sitt, alla de frågor som förblev obesvarade, allt det där som förblev outsagt. Om sin problematiske far skriver hon med oändlig ömhet, och de känslor av ömhet som hon kände för honom, var så innerligt besvarade. CajsaStina Åkerström har valt en du-form, en förvisso vansklig form som ibland kan bli monoton – men här tycker jag nog att den fungerar i det stora hela. Det finns mycket att säga om Fred Åkerström, men hans dotter räknar de lyckliga stunderna blott. Och det är mycket vackert så." Mats Gellerfelt 
www.svd.se
"Jag rekommenderar varmt detta ömsinta men ärliga föräldraporträtt"
www.corren.se

CajsaStina Åkerström, född 1967, är sångerska och låtskrivare. Hon framträdde tidigt tillsammans med fadern, Fred Åkerström, men avbröt vid dennas död 1985 sin musikaliska karriär och utbildade sig till arkeolog.

Efter radiodebut som sångerska 1991 kom hennes genombrott 1994 med hitlåten "Fråga stjärnorna" och debutalbumet CajsaStina.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.