Omslagsbild: En kamp för frihet - Aung San Suu Kyi

Utgivningsdatum: 2010-05-12
Recensionsdatum: 2010-06-02
ISBN: 978-91-1-302776-0

En kamp för frihet - Aung San Suu Kyi

Biografi
På samma sätt som Nelson Mandela, Martin Luther King och Mahatma Gandhi har Aung San Suu Kyi blivit en ikon för kampen för frihet. Men vem är hon egentligen? Vad driver henne till att göra så stora personliga uppoffringar för sitt land?

I biografin En kamp för frihet ger journalisten och författaren Jesper Bengtsson en bild av en av vår tids mest omtalade politiska personligheter. Han beskriver hennes bakgrund som dotter till Burmas frihetshjälte Aung San, åren i England och New York och hennes återkomst till Burma på 1980-talet. Militärjuntan kastade henne i husarrest redan 1989. Ändå förblir hon en samlande kraft för Burmas demokratirörelse. Hennes namn är så laddat att många i Burma inte ens vågar nämna det offentligt. Internationellt har hennes berömmelse ökat ju längre tid hon hållits kvar i husarresten, och hon fick Nobels fredspris 1991. Över hela världen förknippas hon med en fredlig kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Men Aung San Suu Kyis öde har också inneburit att hon varit isolerad från sin familj. Hennes make Michael Aris dog i cancer 1999 utan att de kunde ta farväl av varandra. Sönerna Alexander och Kim har tvingats leva en stor del av sina liv utan kontakt med modern.
Aung San Suu Kyis dragningskraft handlar om hennes personliga karisma och mod, men också om att hon personifierar en av vår tids stora frågor: Vad krävs för att demokrati ska växa fram ur djupt auktoritära system?
Mer om författaren
Se Jesper Bengtsson hos Malou i Efter tio  
www.tv4play.se
"rekommenderas varmt" "Den som vill försöka förstå varför rekommenderas varmt Burmakännaren Jesper Bengtssons initierade, mycket läsvärda biografi "En kamp för frihet - Aung San Suu Kyi"."Örjan Abrahamsson 
www.corren.se
"En utomordentlig biografi" /Tidningen Ångermanland
"en viktig bok" "Nu har det äntligen kommit en svensk biografi om denna anmärkningsvärda kvinna, skriven av journalisten Jesper Bengtsson. Det är en intressant bok inte minst genom att Bengtsson har gedigna kunskaper om landet och dess historia."Håkan Arvidsson
www.svd.se

Jesper Bengtsson, född 1968, är journalist och författare. Han är chefredaktör för tidningen OmVärlden och ordförande för Reportrar utan gränser. Dessutom driver han, tillsammans med Annika Nordgren Christensen och Karin Strandås, den utrikespolitiska bloggen Världens blogg.

Jesper Bengtsson har följt utvecklingen i Burma i över tio år och var en av de första svenska journalister som fick träffa Aung San Suu Kyi för en personlig intervju efter hennes frigivning. Hans bok om Aung San Suu Kiu har fått ett stort genomslag även i utlandet och har översatts till ett tiotal språk, bl a engelska, franska och kinesiska.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.