Omslagsbild: Den du söker finns inte här

Utgivningsdatum: 2010-07-30
Recensionsdatum: 2010-08-16
ISBN: 978-91-1-302797-5

Den du söker finns inte här

Florence Nightingale sitter i en garderob.
Hon har haft en vecka på sig att ta sitt livs svåraste beslut men hon har inte haft tid att tänka. Om en timme måste hon svara. Ja. Eller nej.

Hur många gånger kan man sortera silver och linne? Hur många dagar kan man ägna sig åt högläsning? Hur långt sträcker sig plikterna mot ens familj och deras förväntningar, och var börjar det egna livet?
Flo lever i en priviligierad men strängt reglerad tillvaro. Få saker är passande och många direkt olämpliga, för att inte säga stötande. Att skapa ett eget utrymme vid sidan av allt som är förutbestämt är närmast omöjligt. Hon vill göra något med mening, men vad och för vem?
För familjen är Flos längtan märklig, till och med skrämmande. Föräldrarna rådfrågar läkare och arrangerar utlandsresor, men ingenting hjälper. Nu går det inte heller att vänta längre. Frågan hon ställts inför kräver ett svar.
Den du söker finns inte här är inte i första hand en historisk text, även om den handlar om en historisk person, Florence Nightingale. Det är en roman om längtan efter något annat; ett annat liv än det förväntade. Och hur svårt det är att bryta sig loss. Mia Öström har skapat en enormt förtätad berättelse med en tydlig, stark röst.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2010
"en av årets intressantaste debutanter" /Marie Peterson "Öström skriver egensinnigt och vackert om en visionär på kollisionskurs med både sin familj och samhällsklass."
www.icakuriren.se
"en modig liten text, på många sätt" "”Den du söker finns inte här” är en modig liten text, på många sätt. Det är modigt att skriva om en historisk person; modigt att avstå från den historiska romanens tyngande krav på miljöbeskrivningar; modigt att lämna arken näst intill blanka och flitigt flytta in luft mellan textens stycken."Lotta Vigur
gd.se
"en riktigt stark debut" "Romanen Den du söker finns inte här är en riktigt stark debut. Mia Öström använder romanens möjligheter effektivt och egensinnigt, hon spelar med poetiska och dramatiska stråk."Anne Brügge 
www.dt.se
"Fascinerande fantasi om Florence Nightingales liv" SvD "Mia Öströms språk är som sagt hårt kontrollerat, men poetiskt just i sin stramhet. Hennes sätt att behandla prosan påminner en del om Magnus Florins minimalistiska och mycket poetiska romaner; här finns samma metodiska repeterande och raka förklarande. Och även samma lakoniska humor, även om den skymtar mer sällan hos Öström än hos Florin. /.../Sämre förebilder kan man dock ha, och Mia Öström lyckas göra något alldeles eget av sin berättelse. Jag blir mer och mer förtjust i den här romanen ju längre jag läser. Hennes sätt att både i språk och handling beskriva det gränslösas kontrast mot det hårt begränsade är mycket genomtänkt. Det skapar en roman som lika mycket beskriver ett personligt existentiellt drama som en tid då jämställdhet mellan könen var något mycket avlägsen."Annina Rabe

Mia Öström är född 1966 och växte upp i Umeå. Hon har tidigare publicerat noveller, bland annat i Debut 2003, och var en av vinnarna i Umeå kommuns novellpristävling 2008. Till vardags arbetar hon som copywriter och bor i Uppsala. Den du söker finns inte här är hennes romandebut.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.