Omslagsbild: Origami

Fotograf: Helena Karlsson
Utgivningsdatum: 2011-05-17
Recensionsdatum: 2011-06-08
ISBN: 978-91-1-302801-9

Origami

Form och fantasi

Norio Torimoto är en av världens mest kända origamiexperter. I Origami berättar han hur man skapar med origami, från den klassiska tranan till sin egen skapelse Nils Holgersson på gåsen Akka, som författaren Kenzaburo Oe fick i samband med nobelpriset 1994.

Origami betyder konsten att vika papper och är en gammal japansk tradition som spridit sig över hela världen. Origami ser svårt ut, men är mycket enklare än du tror. I alla fall om du har en origamimästare som lärare. Norio Torimoto visar att större delen av origamin tar sitt avstamp i sex basvikningar: kvadratbas 1, kvadratbas 2, fiskbas, tranbas, grodbas och snurrbas. Utifrån dem skapar du de traditionella modellerna, som tulpanen, tranan och liljan.
När fingrarna väl lärt sig vika dem står fältet öppet för eget skapande. Mästaren Torimoto visar i texter, illustrationer och bilder hur baserna och de traditionella vikningarna har legat till grund för de tjugofyra av hans egna skapelser som visas i Origami. Han visar också hur du själv ska tänka när du skapar dina egna modeller.

Allt som behövs är ett kvadratiskt papper och vikandet kan börja. Vik, vik fel, vik upp, titta vad som gick fel, vik om - efter tjugo minuter har alla som utgår från Origami vikt sin första trana. Börja med en basvikning och utforska sedan på egen hand origamins fantastiska värld, och hitta på egna vikningar och figurer. Alla kan, du måste bara våga prova. Och kosta på dig att vika fel då och då.

I boken presenteras också origamins historia och vikmodellernas plats i den japanska kulturen. Texterna är författade av journalisten, översättaren och Japankännaren Yukiko Duke.
Origami är boken för manga- och animefantasten som vill dyka djupare in i det japanska, barnfamiljen som vill skapa tillsammans och origamivikaren som vill utvecklas och börja skapa egen origami.
Allt du behöver är papper, lust och tålamod!

SENASTE RECENSIONERNA

"Den här boken är en skön blandning av stram, japansk tradition parad med glimten i ögat. Kul!" Sundsvalls Tidning
Photo

Norio Torimoto, född 1948 i Japan, är en av världens mest kända origamiexperter. Han utnämndes år 2000 till "Origami master" av Nippon Origami Association.

Torimotos verk har ställts ut på museer och utställningar världen över. Några av hans berömda verk föreställer Nils Holgersson, vänskapsduvan och Olof Palme.
Norio Torimotos budskap är att alla kan lära sig att vika origami. Allt du behöver är papper, lust och tålamod!

Mer om författaren
Yukiko Duke är verksam som journalist och översättare av japansk skönlitteratur. Hon är bokrecensent i Gomorron Sverige i SVT 1. Hon har varit programledare/reporter för SVT:s debattprogram Kvällsöppet och litteraturmagasinet Röda rummet och krönikör i Tidningen Vi och ICA-kuriren.
Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.