Omslagsbild: I Cooks kölvatten

Utgivningsdatum: 2011-04-29
Recensionsdatum: 2011-05-18
ISBN: 978-91-1-302810-1

I Cooks kölvatten

Med Yaghan till Nya Zeeland, Australien, Sydafrika och Västindien

Det här är början på en ovanlig historia. En bankdirektör som bryter alla konventioner och genomför sitt livs dröm: en seglats ett varv runt jorden tillsammans med sin livskamrat Heléne.

Seglingen - som startade 1 juni 2006 och avslutades 17 juni 2009 - sker med Heléne och Arne Mårtenssons Hallberg-Rassy 62:a Yaghan, som byggdes för detta ändamål. Den första delen av seglingen har nedtecknats i Vid nytt roder, som utkom 2009.

Arne och Heléne Mårtensson har bägge arbetet länge inom bankvärlden på höga poster. Arne var ordförande i Handelsbanken och hade flera styrelseuppdrag av dignitet när de bestämde sig för att satsa på drömmen att segla jorden runt. Paret har skrivit vartannat kapitel i boken: Heléne berättar om omgivningarna och tankar kring seglingen, Arne beskriver den teknik de använder under seglingen och om valet att lämna den maktsfär han så länge har verkat i.

174 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2011

Arne Mårtensson växte upp i en skeppshandel i Vänersborg och började segla i sexårsåldern och sedan kappsegla i GKSS regi.

Arne tog civilekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm och blev anställd på Handelsbanken. Som trettioåttaåring blev Arne Mårtensson utnämnd till bankens VD. Han blev Handelsbanken trogen i mer än trettio år, varav halva tiden som VD/styrelseordförande. Samtidigt satt han också i styrelsen för sex andra av Sveriges allra största företag.

Under tiden som VD fortsatte Arne att kappsegla med sin Albin Stratus och deltog varje år i Gotland Runt.

Arne Mårtensson är hedersdoktor på Handelshögskolan och hedersordförande i Handelsbanken. På fritiden är han maratonlöpare med tjugofem genomförda lopp i Stockholm, Berlin och New York.

Mer om författaren

Heléne har civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg. Under sjuttiotalet arbetade Heléne som ekonomichef inom Bonnierföretagen innan hon med familj flyttade till Aten i Grekland. När de återvände till Stockholm började Heléne arbeta vid utlandsavdelningen på Handelsbanken och senare inom regionbanksledningen i Stockholm som administrativ chef. Därefter har Heléne arbetat flera år inom affärsutvecklingsområdet på försäkringssidan i Handelsbanken.

Löpning, skidåkning, ridning och golfspel har varit Helénes fritidsintressen genom åren. Löpträningen har givit utdelning i form av 1 Tjejmilen, 2 Stockholmsloppet och totalt 18 maratonlopp i Stockholm, Berlin och New York.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.