Omslagsbild: Den onödige mannen

Utgivningsdatum: 2011-03-25
Recensionsdatum: 2011-04-11
ISBN: 978-91-1-302826-2

Den onödige mannen

När Peters dotter sextrakasseras på simhallen faller hans redan bräckliga medelklassliv samman. För första gången känner han sig maktlös, omgiven av våldsmän, oförmögen att försvara sig själv och sina älskade.

Peter lever med sin hustru Ylva och deras 12-åriga dotter Sofi i en förort till Stockholm. På jobbet som journalist känner han sig som en föredetting, hans äktenskap haltar och hans dotter tycker att han är obeskrivligt pinsam.
Tillsammans med sin bäste vän följer Peter ett av Stockholms fotbollslag. Men också på läktaren märker han hur våldet och hatet tar över.
Peter strävar efter att göra det rätta, visa civilkurage och vara en god samhällsmedborgare som står upp för det han tror på. Men trots sin trygga medelklasstillvaro har han sakta men säkert börjat fyllas av ett farligt ursinne. En blandning av maktlöshet, självförakt och rädsla. Överallt omkring sig ser han hot, aggression och våld.

Erik Helmerson har ett väl utvecklat väderkorn för medelklassens ängslan och ambivalens. I sin andra roman, Den onödige mannen, vill han återupprätta den klass som annars präglas av dåligt samvete och ständigt ber om ursäkt för sin existens - ett medelklassens försvarstal.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2011
"En stark och utlämnande roman" /Magnus Utvik
svtplay.se
Mannen från medelklassen tar revansch "Helmerson är mycket skicklig på att gestalta bittra maktlöshetskänslor, och det är en depressiv bild av samhället han tecknar, ett samhälle som givit upp civilkuraget. Över huvud taget stiger Helmersons skönlitterära författarkvaliteter flera pinnhål med denna andrabok." /Björn Gunnarsson
hn.se
"En komplicerad hyllning till medelklassen" Smp "Den onödige mannen är en rak men komplicerad berättelse om vår samtid, om civilkurage, om det privata och om att tro att allt faktiskt inte är relativt. Om att förändring är möjlig. Helmerson skriver en ändamålsenlig prosa och lyckas behålla den välbehövliga glimten i ögat utan att tumma på gravallvaret."Rebecka Åhlund
Per Svensson uppskattar Erik Helmersons skarpa blick för allt som gör medelklasslivet motbjudande "Från att ha varit en tämligen entydig gestalt blir Peter Håkansson en politiskt och moraliskt tvetydig och problematisk figur, bärare av stämningar och attityder man kanske inte riktigt vill kännas vid. Det gör till sist både honom och berättelsen intressantare." /Per Svensson
www.dn.se

Erik Helmerson, född 1967 i Stockholm, är ledarskribent på Dagens Nyheter. Tidigare var han prisbelönt filmkritiker på TT samt medarbetare på Expressens kultursidor.

Erik bor sedan länge i Enskede men hyser stor kärlek till karga öar i Atlanten och Östersjön och ser sin framtid på en sådan ö. 

År 2008 utgavs hans kritikerrosade debutbok Blixthalka, där vännerna Erik och Lotta ger sig av på en resa till Island. En humoristisk och närgången roman om vänskap som såras och tvingas bekänna färg.

Hans andra bok, Den onödige mannen, är en samtidsroman och ett försvarstal för medelklassen, ”en i grunden mycket fin klass som fått oförtjänt hård kritik”, enligt författaren. Boken fick mycket medial uppmärksamhet och bidrog till en intensiv debatt om mansrollen det året. När han inte skriver ägnar sig Erik Helmerson åt tennis, datorspel, barbesök och korsord. Han är praktiserande katolik.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.