Omslagsbild: Blå sommar och röda segel

Fotograf: Lisa Forsslund
Utgivningsdatum: 2011-08-08
Recensionsdatum: 2011-08-31
ISBN: 978-91-1-302839-2

Blå sommar och röda segel

Ketch Siri seglar mot Lofoten

Ketch Siri seglade ut mot Lofoten när rönnen blommade. Färden gick utmed Sörlandets vita kuststäder, genom Vestlandets djupa fjordar upp till Nordlandets snöklädda fjäll. Per och Lisa kom in i Jättarnas rike. Där började "Den saganatt som senker, senker drømme på vår jord".

Allt blev gigantiskt, med brutala berg och vida vatten.
Men hamnarna var trygga och människorna gästfria och kärleksfulla. Fisket var givande och ryktet talade sanning: Lisa satte potatisen på spisen när Per började fiska. Rödbrun bergtorsk, silvrig sej och metalliskt blå makrill blev härliga rätter i Lisas händer.

I början på sjöfärden blåste det nordlig vind utmed norska kusten och vinden vände till sydlig när ketch Siri nådde Trollfjorden i Lofoten. Solen sken ihärdigt denna sommar men höstkulingarna började redan i mitten av augusti och på återfärden mötte Skagerack med grov sjö som öppnade ketch Siris porslinsskåp.
När ketch Siri återvände till svenska Västkusten var rönnbären röda och ljungen glödde på grå granit. Vännerna välkomnade Per och Lisa när de seglade söderut till den traditionella vinterhamnen i Torekov. De hade genomfört en härlig sjöfärd mot Lofoten, en blå sommar med röda segel.


Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2011

Per Holmlöv söker uppnå visdom och vitalitet, något som han strävar efter genom segling i kalla vatten, jakt, löpning och genom att krama sina barnbarn. Han är yrkesverksam som internationell managementkonsult och bor med sin Lisa och hundarna Gaia och Tara i Viggbyholm.

Röster om Per Holmlöv:

"'Skitväder', skriver Per Holmlöv. Kuling, regn och dålig sikt. Varför, har jag stundtals frågat mig, seglar man till kalla Färöarna, Shetland och Orkney. Man kan ju lika gärna segla till varma Frankrike och Spanien. Efter att ha läst Per Holmlövs bok har jag fått ett helt acceptabelt svar:
'Tystnaden, obruten tid, ren luft, klart vatten.' 
Ketch Siri är ett lyckligt skepp och Per Holmlöv är en ovanligt läsvärd långseglare. Kunnigt väver han korta kapitel där egna upplevelser och kända författares reflektioner bildar en njutbar och lärorik text."
Erling Matz, författare och tidigare chefredaktör på båttidningen På Kryss. Seglar Swede 55:an Elisa.

"Lycka är ett sommarskepp är en annorlunda bok om seglingar i 'kalla' vatten. Per och Lisa seglar sin stålketch Siri över Nordsjön till Färöarna, Hebriderna, Orkneyöarna, Skottland och Irland under ett antal somrar. Siri, som jag kände från förra ägaren, hade blivit en mysig båt med riktig hemkänsla när vi träffades på Christiansö 2004. Det är Per som håller i pennan men Lisa är hela tiden närvarande, att Per högaktar henne genomlyser boken och ger läsaren en härlig känsla. De seglar långsamt och säkert, försöker undvika hårt väder och lyckas för det mesta, även om tillbud sker som det ofta gör på havet. De blir lätt vänner med andra långseglare och lokalbefolkning. Boken är lättläst, behaglig och klart läsvärd."
Lars Hässler, författare, världsomseglare och skeppare på S/Y Jennifer

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.