Omslagsbild: Friheten förde oss hit

Utgivningsdatum: 2012-03-07
Recensionsdatum: 2012-03-26
ISBN: 978-91-1-302890-3

Friheten förde oss hit

"Hon hade trott att allt genast skulle kännas annorlunda när de väl kom till Afrika, att hon skulle få uppleva en lättnad, ett skyddande flor över ansiktet som gav en behaglig glömska och gjorde världen mindre skarp i kanterna. Men Liberia var bara ett ställe som alla andra där man gick och lade sig i sängen bredvid sin man för att invänta morgonen. Varför skulle just Afrika handla om något mer existentiellt och äkta? Varför skulle tillvaron öppna sig just här?"

I slutet av 1960-talet åker en svensk familj till Liberia där pappan fått jobb som personalchef för det svenska gruvföretaget LAMCO. De är vackra och framgångshungriga och ute på sitt livs äventyr, men på plats i Liberia stiger obearbetade känslor och konflikter upp till ytan. Hettan och fukten pressar på. Margret sörjer sin älskare som hon lämnat i Sverige och tar sin tillflykt till lugnande tabletter, Hektor får problem på gruvan där vild strejk ständigt hotar. Mårten blir vän med Ormpojken, familjens trädgårdsboy, och börjar ställa sig på liberianernas sida mot kolonialisterna. Han tror på p-pillret och proletariatets internationella solidaritet. Ställningstaganden som riskerar att få ödesdigra konsekvenser.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2012
"Författaren skildrar världar i sönderfall i samma tradition som Conrads roman ”Mörkrets hjärta”."
www.kristianstadsbladet.se
"Jag är fullkomligt andlös inför Ardelius risktagande men samtidigt genialt enkla bildspråk, och hans tajmning..."
www.dn.se
"Romanen är en lågmäld dyrgrip, oavbrutet gripande, mycket vemodig." "Friheten förde oss hit är en text som inte dömer, den är innehållsligt stämd i elegisk moll men stilistiskt harmonisk, den rör sig in i människorna, ut mellan dem, in i tomrummen, detaljerna, återblickarna, drömmarna. Romanen är en lågmäld dyrgrip, oavbrutet gripande, mycket vemodig. /.../"Det är svårt att tro att inte författaren själv var med – då när 60-talet blommade och en stor del av det svenska näringslivet genom Lamco-syndikatet hade gjort gemensam sak och flyttat Sverige till Liberia för att tjäna pengar på järnmalm och skapa ett helt svensk-afrikanskt gruvsamhälle. "Ingrid Bosseldal
www.gp.se
"en välskriven, läsvärd och angelägen historia om en aspekt av svensk närvaro i Afrika som förtjänar att belysas ur alla vinklar." /Peter Olsson, Skånska Dagbladet

Gunnar Ardelius, född 1981, debuterade med ungdomsboken Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (Rabén & Sjögren 2006). Boken översattes till flera språk, bland annat engelska, franska och tyska. Samma år nominerades den till Augustpriset och fick utmärkelsen Slangbellan.

Han har sedan dess skrivit ytterligare två ungdomsböcker, När du blundar tittar jag (2007) och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta (2010) som är en fristående fortsättning på den hyllade debutromanen.

Med Friheten förde oss hit (Norstedts 2012) debuterade Gunnar Ardelius som vuxenboksförfattare. För boken nominerades han till till Vi:s litteraturpris 2012 med motiveringen: "Lågmält och med stor pregnans gestaltar Gunnar Ardelius ett intensivt mänskligt drama som kretsar kring närhet, avstånd och makt."

Gunnar Ardelius utsågs i maj 2012 till ny ordförande i Sveriges Författarförbund.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.