Vad är förbjuden hängivelse? Vad får den kosta? I en roman om offer, makt och längtan ställs frågorna om tro vid undergångens gräns.
"Det var en labyrint där vi sprang. Mellan sovlängan, klassrummet, matsalen, fikaborden, samlingsrummet. Vi var högljudda och exemplariska, vi sprang. Men inne i labyrinten fanns en annan labyrint. Ingen ville fastna i den."
Cecilia och Karolina sitter mitt emot varandra. Cecilia vet ingenting om kvinnan hon har framför sig, hon vet inte hennes ålder. Karolina vet allt. Det som står i hennes papper och det som lagras under det rentvättade håret. Kunskap.
Minnesmaskinen startas, arbetet påbörjas. En bibelskola. Människor som böjer sig djupt och reser sig, renare än alla andra. Cecilia är den idealiska eleven. Hennes kunskap växer ut över hela världen. Den tar henne till en liten församling på den skånska landsbygden. Hon möter Marie och Einar, deras obönhörliga kärlek. Där stannar Cecilia alltför länge. Där stannar hon tills det är för sent.
"Jag sträckläser boken" "Jag sträckläser boken och kan knappt somna efteråt. Cecilia ger mig ingen ro. Inte Elisabeth Hjorth heller. Hon skriver med en sådan tyngd, en sådan självklar auktoritet, att jag nästan tappar andan." /.../ "Finns det någon rättvisa borde detta göra henne till en av de etablerade, de som nomineras till Augustpriser, kommer ut i pocket och får massor av läsare." Karin Nykvist
"En gripande roman" "Man kan läsa Hängivelsen som samtidsthriller eller parabel om fanatism. Men Cecilias berättelse finns i stilen, i hennes språk som först är infantilt komprimerat för att sedan bli mer liksom allmänt. Det är en gripande roman om att känna sig övergiven, och desperationen i att sakna språk för det." Ulrika Milles
"Poetisk tyngd hos Hjorth" "Det som imponerar mest är den psykologiska skärpan och sättet som Hjorth hanterar formen på. Komplexiteten i porträttet av Cecilia växer hela tiden." Fredrik Borneskans, Borås Tidning
Elisabeth Hjorth är född i småländska Ramkvilla och bosatt i Lund. Hon är verksam som forskare och lärare i litterär gestaltning på Konstfack. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen (2008) och har utkommit med de kritikerrosade romanerna Hängivelsen (2011) och Vid himlens början (2013). 2015 disputerade hon med den uppmärksammade avhandlingen Förtvivlade läsningar. Litteratur som motstånd och läsning som etik.