Omslagsbild: Bli med sommarstuga

Utgivningsdatum: 2011-03-18
Recensionsdatum: 2011-04-06
ISBN: 978-91-1-302911-5

Bli med sommarstuga

Drömmen om en sommarstuga är ofta kopplad till barndomsminnen och nostalgi. Bli med sommarstuga hjälper dig att göra drömmen mer realistisk. I denna totalguide för oerfarna stugägare finns handfasta råd om allt från själva köpet till underhåll och vinterstängning.

En egen stuga är för många symbolen för det svenska sommarlivet. Det charmiga torpet vid vattnet lovar härliga bad och sköna sommardagar i syrenbersån. Men även om livet på landet kan vara underbart avkopplande dyker det garanterat upp utmaningar som kräver omedelbar problemlösning. Bli med sommarstuga lotsar dig genom alla de nya situationer du som sommartorpare hamnar i. Det kan handla om att ordna drickbart vatten, fånga mössen som byggt bo i skafferiet eller förvandla en vassig vik till en badbar strand.

Efter att under många år ha varit ett projekt för fyrtiotalister har sommarstugelivet nu blivit ett allt trendigare val för klimatsmarta sextio-, sjuttio- och åttiotalister. Sommarstugan lockar i dag en generation som vill, men inte vet hur. I de inledande kapitlen får du därför vägledning inför själva köpet. Vad är värt att kolla extra noga på visningen? Vad är en torpargrund och vad kan man förvänta sig av en "västkuststuga"? Här förklaras också olika juridiska och tekniska begrepp som du kommer att stöta på i jakten på ditt drömhus.

Författarna Ulrika Hjalmarson Neideman och Stina Näslund varvar fakta med egna och andras erfarenheter av stuglivet. Personligt och lättsamt delar de med sig av tips och knep som det annars tar år att lära sig. Du får veta hur du skapar en lättskött trädgård som kan stå övergiven stora delar av året utan att se misskött ut, hur du fixar bästa veden och hur ofta du måste se över dina takpannor. Sammantaget blir det en underhållande och faktafylld resa in i den nya världen som sommarstugeägare.
"Den här boken är en inspirerande vägledning för alla som går i sommarhustankar" Plaza Magazine
"Totalguide för oerfarna stugägare" "Personligt och lättsamt delar de med sig av tips och knep som det annars tar år att lära sig. Du får veta hur du skapar en lättskött trädgård som kan stå övergiven stora delar av året utan att se misskött ut, hur du fixar bästa veden och hur ofta du måste se över dina takpannor. Sammantaget blir det en underhållande och faktafylld resa in i den nya världen som sommarstugeägare."Katarina Kihlberg 
www.odla.nu
"Torparens bibel" Allas "Bli med sommarstuga - en önskedröm för många av oss."
"Tänk efter före" Sköna Hem "Tillhör du också dem som går i torpardrömmar? Som längtar efter en röd liten stuga mellan äng, sjö och skog? Bli med sommarstuga är min nuvarande kvällslektyr och känns som ett måste innan jag vågar slå till. Därför att den är knökfull av tips om vad man inte ska missa på visningen (fukt, läckande tak, sprickor i fasaden, etc), för att den reder ut mängder av begrepp (pantbrev, lagfart, undersökningplikt, etc) och lär oss skilja mellan sandfilterbrunn, tvåkammarbrunn och stenkista. Ja, och när vi väl fått vårt drömställe, hur vi ska få ordning på trädgården, bli av med toastanken och ta upp kampen mot mössen. "Dan Gordan

Ulrika Hjalmarson Neideman och Stina Näslund är journalister och hörs bland annat i Sveriges Radio.

Ulrika, som är en typisk stadsmänniska, köpte först ett 23 kvm litet torp utan el och vatten i en skogsglänta i Grödinge utanför Stockholm. Numera njuter hon sommaren i Södermanland, i ett större sommarhus med betydligt högre standard, och allra helst läsandes i skuggan av en tall.

 

Mer om författaren

Stina Näslund och Ulrika Hjalmarson Neideman är journalister och hörs bland annat i Sveriges Radio.

Efter att i många år ha långtidshyrt ett gammalt torp i Stockholms skärgård tillbringar Stina i dag sina somrar i en svart sportstuga från 1960-talet i fiskeläget Hårte i Norra Hälsingland.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.