Omslagsbild: Trädets tid

Utgivningsdatum: 2011-02-28
Recensionsdatum: 2011-03-16
ISBN: 978-91-1-302960-3

Trädets tid

Till dig som älskar träd

De är de största och äldsta levande varelser vi känner. Tusenåriga ekar lever mitt ibland oss, och på hemliga platser i svenska fjällen växer granar som sannolikt har varit med när inlandsisen smälte.
Med sina långa liv länkar träden både till det förflutna och till framtiden Så har de också spelat stor roll i världens religioner genom tiderna. Även i de nordiska länderna, där man under våra äldsta kyrkor kan finna resterna av heliga lundar.

Trädets tid väcker på en gång ny och urgammal insikt om trädens stora betydelse för vårt liv; för livet på jorden. Tydligast blir det på öarna: När skogarna fälls försvinner inte bara träden utan även allt det andra: buskar, blommor, svampar, fåglar, djur, vatten ... Omvänt är det också trädplanteringar som väcker hopp i fattiga och utarmade delar i världen.

Christel Kvant har tidigare skrivit en lång rad uppmärksammade trädgårdsböcker. Med Trädets tid vill hon ta ett steg till och fördjupa relationen till naturen och det växande.

”Boken vänder sig till alla som älskar träd och som liksom jag känner hur viktigt – livsviktigt rent av – det är att vi åter lär oss att vörda dem och vårda dem.”

Trädets tid
nominerades till Augustpriset 2011 med motiveringen: ”Trädets tid är som en vandring med en kunnig och sinnlig ciceron. Magiskt vackra bilder och generöst berättande som snitslar mellan oväntade grönområden och väcker nyfikenhet och ger lustfylld läsning.”
 

Mer om författaren
"Fängslande och vacker om träd" "En läsupplevelse inte bara för den naturintresserade." Roger Bengtsson, Dagen
"En underbar bok" Elle Interiör "Handlar om träd och deras betydelse för allt liv på jorden. Historia, kunskap, mytologi och samtidigt ett debattinlägg som väcker till eftertanke. Läs den!Och dessutom, en estetisk helhetsupplevelse i text, bild och grafisk form."Svante Öquist
"Kvant har skrivit en mycket läsvärd väckarklocka"
www.svd.se
"Det bästa jag läst på länge"
arbetarbladet.se

Christel Kvant är författare, journalist och fotograf med inriktning på trädgård. Hon har tidigare arbetat som redaktör för inredning och trädgård på tidningen Femina, men är numera frilans och arbetar med böcker, reportage och trädgårdsdesign.

Hon har också gjort flera utställningar på trädgårdstemat, bland annat på Hedens Lustgård i Göteborg 2001, Compact Trädgård på Fredriksdal 2003 Krukans Vänner på Sofiero 2009 och Trädets tid på Fredriksdal 2011.

Tillsammans med Heidi Palmgren gav hon 1999 ut Trädgårdens rum. Boken blev en klassiker med sina nyskapande tankar om hur man bygger trädgården med väggar, golv och tak.

2005 kom det nya svenska standardverket för trädgården, Vår trädgårdsbok, som hon skrivit tillsammans med Inger Palmstierna. Det har sedan uppdaterats med ett flertal reviderade utgåvor, där den senaste i raden utkommer 2022. Christel ansvarar i Vår trädgårdsbok för bokens delar om trädgårdsrummet samt ett helt nyskrivet avsnitt i senaste utgåvan om hur vi bäst värnar den biologiska mångfalden. I boken medverkar dessutom en rad andra experter med text och bild.

Christel Kvant nominerades till Augustpriset 2011 för sin bok Trädets tid.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.