Omslagsbild: Svenska hackare

Utgivningsdatum: 2011-04-08
Recensionsdatum: 2011-04-27
ISBN: 978-91-1-303044-9

Svenska hackare

En berättelse från nätets skuggsida
"På skärmen strömmade en flod av hemlig information förbi. E-postadresser och inloggningsuppgifter till högt uppsatta chefer, politiker, journalister och tjänstemän världen över, samtliga med användarnamn och lösenord. Där fanns också myndigheter, militära institutioner och ambassader. Mängder av uppgifter som borde legat i tryggt förvar bakom tunga säkerhetssystem. Han fnissade till. Vad var det han hade snubblat över?"

Vad driver unga killar att hacka sig in i datasystem och dra fram hemligstämplad information utan att de själva tjänar något på det? Vad får dem att sitta som fastklistrade vid sina datorer nätterna igenom för att ta sig in i nästa lösenordsskyddade server i nätverket? I Svenska hackare får läsaren en unik inblick i en av vår tids mest mytomspunna subkulturer.

För många är hackaren en skurk, en spion som ägnar sig åt stöld och sabotage. För andra är han, för det är oftast en han, en ensam och osäker tonåring med datorn och nätet som enda vänner. Men hackaren är också en hjältefigur och en fanbärare. Hackarens tro på teknikens möjligheter - och den självklara rätten att använda den som han vill - har satt sin prägel på allt från 90-talets spirande hemdatorkultur, via 00-talets häftiga debatt kring fildelningssajten The Pirate Bay till dagens diskussioner om övervakning och digital politisk aktivism.

Svenska hackare är en bok om människor, inte om maskiner. Här möter du bland andra 16-åriga Philip, som under flera år gäckade både FBI och den amerikanska universitetsvärldens tyngsta experter; Vuxna Förbannade Hackare, som under vintern 2008 hackade sig in i Aftonbladets servrar och drog igång en våg av attacker mot företag och myndigheter; it-konsulten som säljer stulna företagshemligheter till högstbjudande, samt hackaren som låtsas vara man för att hon annars inte skulle tas på allvar.

År 2009 polisanmäldes 1493 fall av dataintrång i Sverige, fler än någonsin förut och mer än dubbelt så många som fem år tidigare. Men för varje dataintrång som offentliggörs sker tio gånger fler i det fördolda. I en allt mer uppkopplad värld så borde det vara en varningsklocka. För den som har makten över nätet har, i allt väsentligt, makten över våra liv.
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2011
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Utgiven: april 2011
"Nyttig bok för elnätsfolk utan hackerkunskap" /ERA
"Goldberg och Larsson är begåvade med en stilistisk förmåga som gör även de tekniska resonemangen begripliga." "För sådär ett halvt sekel sedan fanns en modelljärnvägsklubb vid universitetet Massachusetts Institute of Technology i USA. Här kallade man en snillrik lösning på ett elektroniskt problem för ett hack. Ordet hacker föddes som en benämning på de som tyckte det var roligare att utforska och mixtra med anläggningen än att köra tågen."Fredrik Borneskans
www.folkbladet.nu
"Effektiva under ytan" "Larsson och Goldberg sätter hackerkulturen i ett sammanhang. Den är intimt förknippad med bilden av internet som ett fritt och gratis flöde av information, det vill säga vad som också kommit att skapa nätaktivism och bli en politisk fråga. Hur långt borta är ett scenario där bredbandsoperatörer låter det företag som betalar bäst få mest tillgång till nätet?Man kan säga att författarna både ger en god historisk tillbakablick och ökar nätmedvetenheten. Vi ska inte vara så förbaskat naiva därute."Bodil Juggas 
arbetarbladet.se
"Hjältar och skurkar bakom skärmen" "Få underjordiska rörelser är så mytomspunna som den som figurerar dold bakom datorskärmarna."Loretto Linusson
www.unt.se

Daniel Goldberg och Linus Larsson är journalister och författare. De bevakar vad som sker i gränslandet mellan teknik, kultur och ekonomi för tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Computer Sweden och Café. De har tidigare skrivit böckerna Svenska hackare  och Minecraft. Rättigheterna till Minecraft är sålda i USA, Danmark, Korea och Japan.

Mer om författaren

Linus Larsson och Daniel Goldberg är journalister och författare. De bevakar vad som sker i gränslandet mellan teknik, kultur och ekonomi för tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Computer Sweden och Café. De har tidigare skrivit böckerna Svenska hackare  och Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka. Rättigheterna till Minecraft är sålda i USA, Danmark, Korea och Japan.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.