Omslagsbild: De dödas tempel

Utgivningsdatum: 2011-08-26
Recensionsdatum: 2011-09-14
ISBN: 978-91-1-303078-4

De dödas tempel

Om arkeologi och jakten på stenålderns själ
Några decimeter ner i jorden låg de noggrant sorterade resterna efter sexton barn och vuxna. De hade legat där i mörkret sedan stenåldern, omgivna av sin tids vackraste ting i flinta, ben och keramik kring ett raserat trätempel lika uråldrigt som Egyptens pyramider.

Om detta hade arkeologerna inte en aning när de satte spaden i marken. Det hade inte heller de döda som väntade på dem. Sist de andades och kände var för över fyratusen år sedan, men de bar ännu med sig en kod att knäcka, ett fascinerande budskap från en främmande värld.
Det var en värld av säljägare, svedjebönder, ishavsfiskare, gudadyrkare, stammar och bygder, väldiga palissadanläggningar, konstfullt stensmide, rödlysande hällbilder, barnadöd, människooffer, skalperingar, brutala strider, havsfärder till främmande stränder, invecklade ritualer och gryende hövdingadömen.
Traditionella arkeologiska metoder kombineras i dag med analyser av DNA och isotoper från människoskelett och ger helt nya inblickar i stenåldern. Det var en tid som av dunkla skäl betraktas som mer ursprunglig och naturlig än vår egen, men som i första hand var en unik och mycket annorlunda tid.

Arkeologen och författaren Jonathan Lindström ledde utgrävningen av dödshuset i Turinge. Det kom att bli ett underbart vetenskapligt äventyr, en improviserad kamp mot tiden och slumpen, men också en port till underjorden och nyckeln till den yngre stenålderns värld.
De dödas tempel är en detektivhistoria ur verkligheten där vi får följa utforskningen av det gåtfulla budskap som låg dolt i jorden. I arbetet att knäcka dödshusets kod anade arkeologerna stenåldersmänniskornas djupaste hemlighet - en hemlighet av kosmiska dimensioner.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2011
"Lindström visar att vi kan berätta om stenåldern utan att vara antingen banala eller torrt akademiska." "Lindström visar att vi kan berätta om stenåldern utan att vara antingen banala eller torrt akademiska. Att läsaren dessutom fått en rolig, spännande och uppslukande detektivhistoria i arkeologisk tappning är en ren bonus."Åsa M Larsson, har doktorerat på neolitikum vid Uppsala universitet. Hon är verksamhetschef vid SAU, en uppdragsarkeologisk stiftelse.
www.svd.se
"rolig och suggestiv läsning" /Forskning och Framsteg "Jonathan Lindström var ledare för utgrävningen och skildrar i lättsam stil - en blandning av reportage, deckargenre och populärvetenskap - arbetet att med hjälp av all tillgänglig teknik förstå fynden."Cecilia Christner Riad
"Detektivroman ur verkligheten"
www.svenskhistoria.se
"Med dialoger och författarens lättflytande språk är texten riktigt njutbar"
www.boklampan.se

Jonathan Lindström, arkeolog och författare, har skrivit ett stort antal kritikerrosade faktaböcker som översatts till flera språk. Han erhöll Hertig Karls pris 2013, utsågs till Årets folkbildare 2007 och tilldelades Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok Allt om universum 2006 och Societas Archaeologica Upsaliensis Vetenskapliga pris 2011.

I sina böcker har han skrivit, tecknat och förklarat hur universum, hjärnan och evolutionen fungerar och utforskat avlägsna epoker som stenåldern och bronsåldern, löst mordgåtor och kartlagt världsbilder utifrån sina egna utgrävningar och forskningsprojekt. Han medverkar i radioprogrammet Spanarna i P1, SVT:s Vetenskapens värld och är chefredaktör för tidningen Populär Arkeologi.

Priser och utmärkelser:

Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok 2006 (för Allt om universum)
Årets folkbildare 2007
SAU Vetenskapliga pris 2012

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.