Omslagsbild: Stjärnlösa nätter

Utgivningsdatum: 2011-01-07
Recensionsdatum: 2011-01-24
ISBN: 978-91-1-303133-0

Stjärnlösa nätter

En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2012
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2011
"Starkt om kampen för ett eget liv" / Skånska Dagbladet "Stjärnlösa nätter är berättad med en stor innerlighet och det gör den till en gripande och tankeväckande historia som inte handlar så mycket om problem i en specifik kultur, som vad våra krav och åsikter kan tvinga nära och kära att ställa upp på."Kristina Nilsson
"klaustrofobiskt spännande - och angelägen" /Tidningen VI
"Angelägen roman om rätten att välja sitt liv" "Skildringen av hur Amàr trasslar in sig i lögner, svek och konflikter med familjen när han försöker ta sig ur den omöjliga situationen är djupt sorglig. Inte minst för Amina, kanske den största förloraren av alla, som tillbringar år av ensam väntan i Damaskus på ett uppehållstillstånd som förhalas av den desperate Amàr, som inte längre ser en älskad kusin, utan en kvarnsten om halsen. Arkan Asaads angelägna historia är bokens stora behållning." Paulina Helgeson
SvD
"Stark historia får Arkan Asaads debut att leva" "... han har ett eget, levande språk och en verkligt bra berättelse, det räcker långt." Ingrid Elam
DN

NYHETER

Läs ett utdrag ur Stjärnlösa nätter

En berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv.

Se fler nyheter

Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak och kom till Sverige 1984 tillsammans med sin familj. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo och tränar idag ungdomar i samma sport. Arkan Asaad har också gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3.

2011 debuterade Arkan Asaad med Stjärnlösa nätter, en roman som byggde på hans egna erfarenheter av att bli bortgift mot sin vilja vid 18 års ålder. Boken fick ett enormt genomslag och Arkan har sedan den gavs ut varit ute och pratat om boken och om ämnet hundratals gånger. Uppföljaren, Blod rödare än rött, utkom 2014.

Priser och utmärkelser:

  • Arkan Asaad/ Right 2 Choose utsågs till vinnare av Child 10 Award.

  • Utsedd till Change Leader av stiftelsen Reach for Change 2013.

  • Grant’s True Tales berättarstipendium 2012. ”Arkan berättar med passion och humor, allvar och lekfullhet”, säger Helena von Zweigbergk. Berättelsen är helt i Grant’s True Tales anda.

  • Sveriges Radios Novellpris 2012 för novellen "Gift mot sin vilja".

  • 2012 års stipendium ur Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare. "På ett träffsäkert, drabbande språk återger Arkan Asaad sin berättelse där begrepp som kärlek, sanning, lögn, svek och frihet får nya dimensioner. Det är stor dramatik ur en ung mans synvinkel, som rymmer mörker men också humor och försoning. Asaads skildring är gränsöverskridande, upprörande och belysande."

  • Stiftelsen Teskedsordens bokpris 2011.
    "Ett starkt vittnesmål om kollisionen mellan en far och son och mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Men också en berättelse om en ung mans dröm att välja sin hustru av kärlek - en frihetsdröm som nästan kostar honom livet."
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.