Omslagsbild: Till frihetens försvar

Utgivningsdatum: 2010-08-17
ISBN: 978-91-1-303170-5

Till frihetens försvar

En kritik av den normativa multikulturalismen
En debattbok som vill visa att de grundläggande liberala ställningstagandena för individens fri- och rättigheter fortfarande är giltiga och nödvändiga: hur de i själva verket erbjuder de bästa lösningarna på svåra frågor i dagens mångkulturella samhälle.

Vi lever i en värld där föreställningar om individers fri- och rättigheter utmanas i religionens och kulturens namn - också i det västerland som brukar kallas liberalt och sekulärt. Fatwan mot Salman Rushdie 1989, al-Qaidas attack på World Trade Center 11 september 2001, hedersmordet på Fadime Sahindal 2002, den islamistiska terrorattacken på Bali 2002, mordet på Theo van Gogh 2004, hoten mot de danska karikatyrtecknarna 2005-2006 och mot Lars Vilks 2007 och 2010 - visar att individuella fri- och rättigheter är mer omstridda än vad vi kanske vanligen tror.

Det finns också en utmaning som kommer inifrån de liberala demokratierna. I den multikulturalistiska retoriken framställs idén och talet om lika rättigheter för alla medborgare som ett uttryck för västerländsk självbelåtenhet och som en ovilja att se att det finns andra kulturer med andra föreställningar om individen och kollektivet. Att insistera på sekularism och individens frihet blir i denna retorik bara en ny form av intolerans. Diskussion av hedersrelaterat våld avfärdas som stigmatisering av redan sårbara minoriteter, kritik av islamism brännmärks som islamofobi, religionskritik som jämförbart med hets mot folkgrupp och så vidare.

Boken argumenterar för att individens fri- och rättigheter fortfarande måste vara giltiga, och hur de erbjuder de bästa lösningarna på svåra frågor som rätten att bära slöja, tvångsäktenskap, religionens politiska roll, rättigheter, medborgarskapstest och språktest. Individer skapar kulturer, inte tvärtom. Utan respekt för individers rätt till frihet kan vi varken ha kulturer eller demokrati.
"befriad från både fördomar och förutfattade meningar." "Därför är det med glädje jag läser en bok där den politiska pragmatismen spelar så liten roll. Filosofen Per Bauhn och författaren Dilsa Demirbag-Sten har skrivit en utmärkt debattbok som river ner mångkulturaliteteten från dess oförtjänta pedistal, utan att ens närma sig de blåbruna argumenten. Till frihetens försvar är befriad från både fördomar och förutfattade meningar. /.../Det här är en viktig bok. Det är en bok i upplysningstidens anda, där begreppet kritik borgar för att följa en argumentationskedja till slut, utan att väja för det kollektivt korrekta. Den är viktig inte minst för att den gör så skarp skillnad på riktig och falsk kritik av anpassningen till den mångkulturella återfeodaliseringen av samhället. Därför lär inte heller de blåbruna jubla om de nu mot förmodan skulle orka läsa den. Orkar du?"Mikael R Karlsson  
www.bt.se
"värdefull och nödvändig" "Per Bauhns och Dilsa Demirbag-Stens bok borde läsas av politiker som sällan besvärar sig med eller kanske inte vågar diskutera det mångkulturella problemet. Men också av dem som lättsinnigt ser mångkulturen som ett pittoreskt, uppiggande inslag i samtiden. Och tror att det handlar om pizza, kinamat; möjligen blir en smula besvärligt när det handlar om främmande sätt att klä sig."Curt Bladh
st.nu
"... jag delar snart sagt varenda slutsats som författarna med sina noggrant logiska och definierade resonemang leder mig fram till."
www.barometern.se
"Den benar på ett utmärkt sätt ut skillnaderna mellan en demokratisyn som utgår från individen och en som tar avstamp i gruppen."
www.expressen.se

Per Bauhn är professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet. Han har tidigare utgivit bland annat The Value of Courage (Nordic Academic Press, 2003) och Mänskliga rättigheter och filosofi (Liber 2006). Han medverkar också återkommande i radions Filosofiska rummet och på Svenska Dagbladets debattsida.

Mer om författaren

Dilsa Demirbag-Sten är född 1969 i sydöstra Turkiet. Hon är författare, journalist och debattör och skriver regelbundet i bl a Expressen och Östgöta Correspondenten.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.