Omslagsbild: Pandemi

Utgivningsdatum: 2010-09-30
Recensionsdatum: 2010-10-20
ISBN: 978-91-1-303171-2

Pandemi

I svininfluensans kölvatten finns ett stort behov av kunskap om vad pandemier är, varför de uppstår och vilket hot de utgör. Spanska sjukan dödade fem gånger så många människor som första världskriget. Ändå har hyllmetrar skrivits om kriget men bara några få hyllcentimetrar om Spanska sjukan. Är det för att vi har så svårt att förstå att man kan dö på grund av det allra minsta?

Vad har smittsamma infektionssjukdomar att göra med täthet, miljö, klimatförändringar och låg biologisk mångfald?
Väldigt mycket! När smittsamma mikroorganismer från naturen möter tamdjur - populationer som är immunologiskt naiva och som dessutom lever tätt ihop - uppstår perfekta förutsättningar både för genetisk omkombination hos patogener och för deras smittspridning. Infektionssjukdomar är till sin natur oförutsägbara och mycket dynamiska. En smitta i dag kan vara borta i morgon och ersatt av något helt nytt, för människan tidigare okänt. Redan i dag och än mer i framtiden kommer epidemier att höra till mänsklighetens värsta problem.

I boken använder Björn Olsen bland annat spanska sjukan men även antibiotikaresistenta bakterier som utgångspunkter för att förklara hur och varför pandemier uppstår. Det är en populärvetenskaplig skildring av mekanismerna bakom och effekterna av olika pandemier.
Mer om författaren
"Lätt att förstå ekologin i infektionssjukdomar" Tidsskrift for Den norske legeforening "Pandemi er fri for referanser og spesifikk fagterminologi, og eksemplene som brukes, vil være lett gjenkjennbare for den som følger med i massemediene. Dette gjør boken lettlest og til tider tankevekkende - forfatteren makter tidvis å løfte beskrivelsene av vert-mikrobe relasjoner opp til nivået der sammenhenger fremtrer som viktigere enn detaljer. Han viser, med bl.a basis i egen forskning, at mikrobene er langt mer mobile enn deres anatomi og fysiologi skulle tilsi - de farter fra kontinent til kontinent via luftige svev, enten ved hjelp av mennesker i fly eller fugler som trekker.I det hele får forfatteren infeksjonsmedisinen til å fremtre som et økologisk spill med multiple partnere involvert. Og dette perspektivet trenger det medisinske behandlerapparatet og helsemyndighetene å ta inn over seg dersom mikrobiell sykdom skal kunne forebygges utover et individrettet nivå."Elling Ulvestad 
"i sanning en viktig bok" "Björn Olsens bok om pandemier är i sanning en viktig bok som dessutom är välskriven, uppslagsrik och inte så lite skrämmande. Och att den inte ens nominerades till årets Augustpris i fackboksklassen är faktiskt en gåta."Torgny Nordin
www.svd.se
"Men oj, vad det är intressant" /Dagen "Ja, det är skräckinjagande, och ja, det är dystopiskt. Men oj, vad det är intressant. Björn Olsen tar med oss på en riktig pandemiresa, från Spanska sjukan till svininfluensan."
"Kropp och Själ ger några hårda julklappstips" Bland nämnda böcker: Pandemi – myterna, fakta, hoten av Björn Olsen, Norstedts.
sverigesradio.se

Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar i Uppsala. Hans forskning handlar om hur olika mikroorganismer orsakar pandemier. Under de senaste femton åren har han i huvudsak arbetat med influensavirus.

I samband med fågelinfluensautbrottet för några år sedan och den aktuella  "svininfluensan" blev han ofta anlitad av media som Rapport, Aktuellt och Sveriges Radio.
Han har även tidigare samarbetat med Malcolm Dixelius och Henrik Ekman i samband med Beringssundsexpeditionen 2005. Resultatet blev filmerna Virus på vingar och Virusjägarna som bland annat visades i SVT.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.