Omslagsbild: Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat

Utgivningsdatum: 2010-04-07
ISBN: 978-91-1-302933-7

Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat

Av en vardagens Vergilius förs vi in på domäner där vi alla rör oss med vanans hemtamhet och därför aldrig egentligen lägger märke till den banala del av livet som är just att syssla med annat: handla, lämna barn på dagis, åka tunnelbana, spela fotboll, sova middag, åka bil, dammsuga. Med den barnsligt nyfiknes pockande behov av att ständigt fundera över det enkla blottar vår ciceron dessa de vanligaste av tingens hemligheter.
Mer om författaren

Lennart Hagerfors, född 1946, tillbringade en stor del av sin uppväxttid i Kongo där hans föräldrar verkade som missionärer. Detta har han också beskrivit i  romanen Bortom Mukambo (1983), och de självbiografiska Längta hem (2003) och Komma bort (2009).

När Lennart Hagerfors lade fram sin avhandling i litteraturvetenskap 1979 passade han också på att debutera som skönlitterär författare med både en diktsamling, Grus och vitt linne, samt en roman, Hjärnbalken tur och retur. En typisk debut för en författare vars hela produktion präglas av en vilja att ständigt pröva olika genrer: dikter, barn- och ungdomsböcker och sinsemellan mycket olika romaner. Lennart Hagerfors betraktar sig som en författare som alltid är på väg, som vill pröva nya uttryckssätt. Detta att han tidigt fick lära sig att livet ser olika ut beroende på vilken position man utgår ifrån, har varit en viktig förutsättning för författarskapet.
Med Valarna i Tanganyikasjön (1985) fick han sitt stora genombrott. Boken skildrar Stanleys expedition för att finna Livingstone i Afrikas inre. Romanen översattes också till flera språk. För romanen Livet är det som pågår medan vi sysslar med annat (1990) belönades han med Eyvind Johnson-priset för att den ”med sin kvickhet och skärpa uppenbarar vardagens hemligheter och det banalas djupdimensioner”.

Lennart Hagerfors har också skrivit litteraturkritik i Aftonbladet och Expressen, och var redaktör för BLM 1982-19988. Han har även varit programledare i TV för livsåskådningsprogrammet "Samtiden” och är verksam som skrivarkurslärare.

Lennart Hagerfors bor i Stockholm och på Fårö.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.