Dagsedlar

Författare

Stig Dagerman

Dagsedlar

Svenska

2010-03-31

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Författare

Publiceringsdatum

2010-03-31

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Digitala klassiker

Format

E-bok, Inbunden, E-bok, Häftad

Produktdetaljer

ISBN

9789113031019

Böcker av författaren

Om boken

Stig Dagermans korta men kraftfulla författarskap räknas som ett av den svenska 1900-talslitteraturens viktigaste bidrag. Under häpnadsväckande få år skrev han romaner, noveller, artiklar, reportage, dagsverser och dramatik som kommit att stå som milstolpar i svensk modernism och realism - och därtill alltid funnit nya läsare.

Bröllopsbesvär utspelar sig under ett dygn på en liten uppländsk bondgård. Den unga bonddottern Hildur ska stå brud med den många år äldre slaktaren Westlund. Så tar dramat sin början: en okänd person knackar på brudens fönster, hon får ett anonymt brev, en sjuk luffare anländer som objuden gäst. Hemligheter kommer upp till ytan och det närvarande blir fullt av allt vad det förgångna en gång laddat upp. Romanen kulminerar i skildringen av bröllopsnattens alla händelser.

Nu presenteras Bröllopsbesvär, som kom att bli Stig Dagermans sista roman, med ett förord av författarens dotter Lo Dagerman och med kommentarer av Hans Sandberg. De tidigare volymerna i serien har presenterats av andra världsberömda författare, så som Siri Hustvedt, Adonis, J.M.G. le Clézio, Per Olov Enquist, Colm Tóibín och Elfriede Jelinek.

"Dagerman skrev med vacker saklighet. Istället för känslomässiga påståenden nyttjade han väl valda fakta, som brickor, för att framkalla en känsla." Graham Greene

Läs mer

Stig Dagerman

Bröllopsbesvär

Om boken

Stig Dagerman publicerade över tusen dagsverser. Den första skrev han på hösten 1943, den sista lämnade han in på tidningen Arbetarens redaktion dagen före självmordet 1954. Nu presenteras Dagsedlar med ett nyskrivet förord av den syriske poeten Adonis, som istället för en traditionell introduktion skrivit ett slags pendanger till Dagermans kärnfulla verser, vilka i över femtio år haft en alldeles särskild plats i svensk litteratur.

Läs mer

Dagsedlar

Stig Dagerman

Dagsedlar

Om boken

Nattens lekar är en omistlig sammanställning av Stig Dagermans ständigt efterfrågade kortprosatexter. Första avdelningen i denna nya utgåva är de sjutton noveller som ingick i samlingen med samma namn, vilken författaren själv sammanställde 1947.

Här ingår emellertid även de noveller som aldrig kom att publiceras i bokform under Dagermans livstid, och likaså de prosafragment som var utkast till aldrig avslutade större bokprojekt, bland annat prologen "Tusen år hos Gud" som var upptakten till den stora romanen om Carl Johan Love Almqvist i landsflykt som han arbetade på vid tiden för sin död.

Nattens lekar presenteras dessutom med ett nyskrivet förord av en av dagens stora mästare inom novellkonsten, den irländske författaren Colm Tóibín. Utgivningen sker i samarbete med Stig Dagermansällskapet.

"[Dagerman är] en mästare i frånvarons konst, en mästare i nyanserna hos det som saknas och inte kan uttalas." Colm Tóibín

Läs mer

Nattens lekar

Stig Dagerman

Nattens lekar

Om boken

Efter debutframgången med Ormen blev Stig Dagerman författare på heltid. Sommaren 1946 satt han och skrev på en uppföljare ute på strindbergska Kymmendö.

De dömdas ö är berättelsen om sju skeppsbrutna som går under på en obebodd ö, full av vämjeliga djur och skrämmande natur. Ämnet för romanen är skräcken. Språket var inspirerat av Faulkner, symboliken av Kafka. Romanens sista sextio sidor skrev Dagerman över en natt i ett inspiratoriskt rus. De dömdas ö blev det märkligaste han skrivit därför att han inte tänkte när han skrev utan "lät Gud göra det".

Erik Lindegrens recension - "denna det fyrtiotalistiska problemkomplexets flygande fästning" - etablerade Stig Dagerman som sin generations starkast lysande stjärna.

Nu utges De dömdas ö med ett nyskrivet förord av J M G le Clézio.

Läs mer

De dömdas ö

Stig Dagerman

De dömdas ö

Om boken

Stig Dagerman debuterade tjugotvå år gammal med romanen Ormen. Året var 1945 och den möttes av en förbluffad kritikerkår. "Så våldsamt övertygande har ingen svensk författare i detta sekel debuterat", skrev Olof Lagercrantz i DN.

Med sina egna ord, som blivit klassiska, beskrev Dagerman sitt förstlingsverk så här: "Författaren utför en undersökning över hur skräcken får en samling människor i sitt våld och hur de reagerar under trycket, var och en efter sina egna förutsättningar. Den tes han vill fastslå är att det främst gäller att erkänna den primitiva urångesten; den får icke förnekas. Ett samliv med ångesten är den enda livsform som kan skänka människan åtminstone någon liten möjlighet att uppleva sig själv."

Nu utges Ormen med ett nyskrivet förord av Siri Hustvedt.

Läs mer

Ormen

Stig Dagerman

Ormen

Om boken

Bengt befinner sig i ett förtvivlat inre uppror efter moderns död. Han förälskar sig i faderns nya kvinna och de inleder ett förbjudet förhållande.

Det är en ung mans öde som gestaltas i en roman fylld av återhållna känslor och laddningar som hela tiden hotar att brisera.
Romanen Bränt barn var den då tjugofemårige Stig Dagermans sjunde verk efter debuten med Ormen 1945. Ingen annan av hans böcker mötte ett sådant förhandsintresse från kritiker och publik - och romanen höll vad den lovade.
Med ett nyskrivet förord av P O Enquist.
Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.

Läs mer

Bränt barn

Stig Dagerman

Bränt barn

Om boken

Stig Dagermans mest unika uppdrag som journalist var när Expressen föreslog att han skulle åka till Tyskland hösten 1946. Landet låg i spillror efter kriget och rapporterna därifrån var få och motstridiga.

De artiklar han skrev under sin resa samlades sedan i boken Tysk höst, som kommit att framstå som ett unikt verk i genren.
På många sätt grundmurade Stig Dagerman med Tysk höst ryktet om sig som en av Europas främsta litterära röster. Hans sätt att skriva journalistisk prosa har varit stilbildande, och hans rapport från ett krossat Tyskland har genom åren blivit en viktig studie av krigets brutala efterverkningar.
Med ett nyskrivet förord av Elfriede Jelinek.
Utgåvan är kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg.

Läs mer

Tysk höst

Stig Dagerman

Tysk höst

Om boken

Stig Dagerman (1924-1954) tillhör de unga döda i den svenska litteraturhistorien. Efter en lysande debut med romanen Ormen (1945) och med titlar som Bränt barn och Bröllopsbevär blev han symbolen för den unga efterkrigslitteraturen. Men snart förmörkades hans liv av inre och yttre demoner. Den alltmer ångestfyllda skrivkrampen och en katastrofal ekonomi drev honom slutligen till att ta sitt liv. Genom dessa tidigare opublicerade brev formas här för första gången den gripande berättelsen om hans korta och tragiska liv med hans egna ord. Boken omfattar ca 150 brev från 1932 till 1954. Bland mottagarana finns, förutom familjen, Lars Ahlin, Ture Nerman och Olof Lagercrantz. Samlingen är sammanställd och kommenterad av Dagermanspecialisten Hans Sandberg och ungdomsvännen Lasse Bergström har skrivit förordet.

Läs mer

Brev

Stig Dagerman

Brev

Nyheter

30 augusti 2023

Stig Dagerman 100 år

Nyheter
Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023