Omslagsbild: Utan hem i tiden

Utgivningsdatum: 2010-04-07
ISBN: 978-91-1-302936-8

Utan hem i tiden

När Thomas von Vegesack var sexton år dog hans far. Han lärde aldrig känna honom annat än som en man svårt plågad av astma, och fullkomligt uppslukad av sin forskning som fysiker vid Uddeholmsbolaget.
Men efterhand skulle Thomas von Vegesack lära sig att hans far Arved haft ett tidigare liv, som närmast verkade höra hemma i en annan tidsålder. En man som flera gånger utmanade studiekamrater på duell med värja, och som tjänstgjorde som tysk officer i den ryska armén under första världskriget. Så här berättar Thomas von Vegesack om sin bok:

"Över dörren till ett hus i centrala Taru hänger en skylt som berättar att den 14 januari 1919 fängslades och dödades 23 personer av kategorin "förflutna människor" som bolsjevikerna beslutat utrota. En av de fängslade var min far. Han undkom i sista minuten från arkebuseringen. Hans liv är en berättelse om krig och revolutioner, om lojaliteter och partibyten, om herrgårdsdrömmar och forskarmödor.

Utan hem i tiden ger en unik inblick i ett av de många europeiska öden som historien lämnat bakom sig, i en kultur som försvunnit och som bara lever kvar i brev, tidningsklipp och fotografier.

Mer om författaren
159 kr Bok - Häftad
Utgiven: april 2010
39 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2010

Thomas von Vegesack, 1929-2012, var under många år litterär förläggare på Norstedts och specialist på tysk litteratur.

Han var en av landets  främsta experter på tryckfrihetsrättens svenska och internationella historia. Han var dessutom en av internationella PEN:s vicepresidenter, efter att tidigare ha varit ordförande för internationella PEN:s kommitté för fängslade författare samt för Svenska PEN.

Under de senaste åren publicerade han en rad böcker om yttrande- och tryckfrihet genom historien.

I oktober 2011 utsågs Thomas von Vegesack till hedersdoktor vid Uppsala universitets juridiska fakultet.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.