Omslagsbild: Vintervålnader

Översättare: Sofia Boda
Utgivningsdatum: 2011-01-31
Recensionsdatum: 2011-02-14
ISBN: 978-91-1-303218-4

Vintervålnader

En vådlig bilfärd leder till att sorgtyngde Freddie Watson möter en kvinna som han förmår berätta sin historia för och som lättar hans börda. Men när han ska söka upp henne igen är hon borta. Var allt bara en dröm eller var hon inte verklig - en vålnad?

Berättelsen utspelar sig under vintern 1928. Engelsmannen Freddie Watson åker i sin bil genom södra delarna av Frankrike på flykt undan sorgen över brodern Georges död i första världskriget. Trots att det är så många år sedan nu har han svårt att gå vidare. Freddie har vid berättelsens början kommit till gränsen mot Spanien, ett område som på 1200-talet härjades hårt av det religiösa kriget mellan olika falanger av kristna, och som skildrats i Mosses första roman på svenska, Labyrinten.
I sin färd mot nästa by och förströelse reser Freddie över bergen och fångas i en snöstorm, sladdar av vägbanan och blir stående mitt ute i ingenstans. Han drar sig till minnes att han såg en stig in i skogen en liten bit tidigare och beger sig dit i hopp om att det ska vara en genväg till bebyggelse.

Till slut kommer han fram till en by där han hittar ett värdshus där han blir väl omhändertagen. Han blir till och med medbjuden till den årliga byfesten som ska hållas samma kväll. Freddie går dit och där träffar han Fabrissa, en ung kvinna som tycks ha en förmåga att se igenom honom och få honom att berätta om George och sin sorg. Fabrissa berättar i sin tur en historia för Freddie som gör honom bestört. Dagen därpå ger sig Freddie ut för att söka reda på Fabrissa igen, men ingen i byn har hört talas om någon ung flicka med det namnet.

Vintervålnader är en finstämd och lagom kuslig spökhistoria. Mosse har på ett mycket elegant sätt lyckats väva in sina kunskaper om religionskrigen i 1200-talets södra Frankrike, gjort det till själva grunden för berättelsen, och på det sättet knyta an till hennes Languedoc-trilogi, som inleddes med Labyrinten och följdes av Kryptan. Del tre, Citadellet, beräknas utkomma i England hösten 2011.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"En annan tid, en annan värld"/Skaraborgs Allehanda "Det är en fantastiskt berättelse som gör att man förflyttas till en annan tid och en annan värld, dessutom är boken i sig ett konstverk med illustrationer."Yvonne Keymer
"Han hör vad de döda viskar"/Ystads Allehanda "Genom att Frederick Watson lever så nära döden, liksom fast i dess kalla grepp, är han mottaglig för vad de döda viskar. När han utmattad kommer fram till byn Nulle och tar in på byns pensionat hos paret Galy, sker något som får verkligheten att börja glida."Crister Enander

Kate Mosse har skrivit fyra romaner och två faktaböcker. Hon fick sitt stora genombrott med Labyrinten (2007).
Kate Mosse är en välkänd BBC-profil och har bland annat varit med om att instifta det prestigefyllda Orangepriset. Hon bor med sin familj i Sussex och i Carcassonne.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.