Omslagsbild: Maskerad

Utgivningsdatum: 2011-01-17
Recensionsdatum: 2011-01-31
ISBN: 978-91-1-303219-1

Maskerad

Maxence, som efter faderns död bor ensam med sin mamma, är en självupptagen ung man som drivs av en rastlös energi. I ett sätt att rangordna tillvaron famlar han mellan våldsamma fantasier och kategoriska påståenden.

Maxences mamma försöker på ett fumligt men rörande sätt närma sig hans värld men förvägras inträde. I stället tycks hans tankar ständigt gå vilse i sorg och ironi - men där finns också något rörande om att vara ung och vilsen i sin sexualitet, om den gränslösa sorgen över något som inte går att sätta ord på och ett oresonligt ogillande mot modern och andra som vill honom väl.

"En natt stormar min mor, Muriel, in på mitt rum. Hon väcker mig och berättar att min far, Simon, har avlidit på bygget och att de just har ringt. Jag tror henne inte direkt, för Muriel är något av en mytoman. Vänder mig på sidan. Kanske är allt en dröm? Om två veckor fyller jag fjorton år och jag skulle gärna sova till dess."

Maskerad är en vacker, omtumlande och dubbelbottnad berättelse som i tvära kast mellan det yttre och det inre skildrar övergången mellan barn och vuxen, kärlek och hat, grymhet och ömhet.
Mer om författaren
"Om inte Andrés Stoopendaal finns med bland de nominerade nästa år är jag inte bara beredd att äta upp hans utmärkta roman utan därtill hela mitt bibliotek."
www.expressen.se
"En vacker debut"
www.dn.se
"Fucking surrealistiskt" "Men huvudsaken att romanen fungerar. Det gör den. Som en surrealistisk ”Fucking Åmål” i parisiskt intellektuell maskeradkostym." Bodil Juggas
arbetarbladet.se
"Lysande inre monolog om Maxences vardag" "Andrés Stoopendaal, tidigare kritiker och redaktör på tidskriften Ord&Bild, debuterar med en roman som är så välskriven, intelligent, intressant och samtidigt inkännande att jag är alldeles villrådig när jag börjar skriva den här recensionen." Caroline Magnusson 
www.bt.se

Andrés Stoopendaal är född 1981 och bor i Göteborg. Han har arbetat som kritiker och redaktör på bland annat Ord & Bild. Han debuterade med romanen Maskerad (2012) som också nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hans senaste bok var den kritikerhyllade diktsamlingen De federala distrikten (2014).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.