Omslagsbild: Mot undergången

Utgivningsdatum: 2012-04-20
Recensionsdatum: 2012-05-09
ISBN: 978-91-1-303231-3

Mot undergången

Ärkebiskop Angermannus i apokalypsens tid
Det såg inte bra ut för människorna. Europa tycktes vid 1500-talets slut verkligen ha nåtts av det fruktade tillstånd som skriften talade om - det djupast tänkbara förfallet, det sista skälvande skedet i människornas historia och hela jordens existens, där den yttersta dagens hårda dom nu slutligen stod för dörren.

Tyvärr var allting människornas fel. Det hejdlösa syndandet hade vredgat Gud. Och nu kom straffet. Än var det krig och pest, än de bittraste strider, än var det jordbävningar, svält och flodvågor.

I Sverige fanns två personer som önskade ta itu med eländet. Riksföreståndaren hertig Karl gav ärkebiskopen Abraham Angermannus en fullmakt att visitera riket för att i socken för socken rannsaka, döma och bestraffa de syndfulla. Angermannus skred så till verket med ett av de mest oförskräckta uppfostrings- och utrensnings­projekten i vårt lands historia. I ett rasande tempo genom hela det södra Sverige lät han profosserna svinga sina risviskor över de dömdas ryggar tills blodet rann på marken.

Angermannus räfst var kulmen på en lång tids politiska strider i Sverige. Den blev nu startskottet för en uppgörelse - som skulle ta en ände med förskräckelse. 
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2012

SENASTE RECENSIONERNA

"Historikerna Erik Petersson och Annika Sandén skriver engagerat om en stark personlighet och en orolig tid." /Sala Allehanda
"Mot undergången är en lärorik och angelägen bok, som både bör läsas och diskuteras."
arbetarbladet.se
"Spännande som en deckare om reformationen" /Jönköpings-Posten
"Ett intressant dokument över 1500-talets Sverige" /Östgöta-Correspondenten "Petersson/Sandén skriver ledigt och engagerande, med bra balans mellan populärhistoria och mer traditionell framställning. Boken är lärorik, spännande och gripande, och borde kunna läsas med stor behållning av många."ANNA RUDBERG-W

Annika Sandén är född 1969 och är fil. dr i historia vid Linköpings universitet. Hon disputerade på avhandlingen Stadsgemenskapens resurser och villkor om välfärdsstrategier och samhällssyn i 1600-talets Linköping. Av senare publikationer märks Döden som straff och artikeln Abraham Angermannus och de helgade medlen. 

 

Mer om författaren

Erik Petersson, född 1985, är doktorand i historia vid Linköpings universitet. Han har tidigare utgivit böckerna Den skoningslöse om Karl IX och senast Maktspelerskan om drottning Kristina.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.