Omslagsbild: Germanerna

Utgivningsdatum: 2013-09-23
Recensionsdatum: 2013-10-09
ISBN: 978-91-1-303286-3

Germanerna

Myten Historien Språken
Begreppet germaner är laddat med rasbiologi och nazism, men vilka var de egentligen? Stora vilda kämpar med svärd och hjälmar och underliga gamla kläder eller rakryggade, raknästa och ljushåriga unga män i elegant uniform från 1940-talet? I en vind­lande historia som löper över tvåtusen år visas det hur en berättelse från antiken förändrades och deformerades till en ren förfalskning av det förflutna.

Finns det germaner nu, eller fanns de förr? Ser germaner ut på något särskilt sätt? Är svenskar germaner? Konstigt nog är det svårt att hitta klara svar på så enkla frågor. Forskaren Tore Janson berättar om vilka de ursprungliga germanerna var och hur de kom att bli symboler för händelser och idéer som har spelat en stor roll och fortfarande är laddade med farliga spänningar.

Vidare söker författaren beskriva vad som faktiskt hände i antiken, alltså om dem som ursprungligen kallades germaner. Deras historia och deras relationer till romarna har mycket att göra med oss i Norden och formade hela Europas utveckling ända fram till nutiden. Deras språk gav upphov till bland annat svenska, engelska och tyska. Vi i Sverige, liksom de flesta människor i norra Europa, använder ett språk som bygger på det germanerna talade i antiken.

Men Germanerna handlar också om hur vi som lever nu ska förhålla oss till vad som skedde förr med samhällen och med språk. Behöver vi veta det? Är det nyttigt eller onödigt eller farligt att se bakåt?
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2013
"En både bildande och underhållande bok. God läsning, helt enkelt."
historiskt.wordpress.com
Nominerad till Augustpriset 2013 Germanerna. Myten. Historien. Språken nominerades till Årets svenska fackbok med motiveringen: Nyktert, pedagogiskt och högaktuellt går Tore Janson igenom berättelser, språk och spår som knutits till germanerna. Genom tiderna har de brukats och missbrukats i nationella myter och identiteter. En bok som utan åthävor påminner oss om vikten av historia – på gott och på ont.
"Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok." "Latinprofessorn Tore Janson ger sig ut på en vindlande, tvåtusenårig resa om detta omstridda ord, och kastar sig från språkhistoria och antropologi till arkeologi och historia. /.../Det är en påtagligt välskriven och balanserad bok. Tore Janson skriver enkelt utan att förenkla. Och i ett i dag angeläget ämne."
fof.se
"Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok" /FOKUS "De ursprungliga germanerna sökte sig söderut från skogarna och tog så småningom över romarnas förfinade rike. Berättelsen om det väver latinprofessorn Tore Janson vackert fram i en nätt bok, aktuell om inte annat för Angela Merkel, som har att hantera frågan om vad nordbor bör eller inte bör göra runt Medelhavet." 

Tore Janson, född 1936, har bland annat varit professor i latin och senare i afrikanska språk vid Göteborgs universitet. Han är nu anknuten till institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet. Tore Janson har publicerat ett stort antal vetenskapliga arbeten inom områdena latin, allmän lingvistik, fonetik och afrikanska språk. Hans böcker för en större publik, bl.a. Latin (2002), Romarinnor och romare (2006), Språkens historia (2010) samt Germanerna. Myten, historien, språken (2013) som nominerades till Augustpriset har haft stora framgångar hos kritiker och publik och har översatts till många språk.


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.