Omslagsbild: Språkens historia

Utgivningsdatum: 2010-11-17
ISBN: 978-91-1-303308-2

Språkens historia

En upptäcktsresa i tid och rum
För länge sedan fanns inte det svenska språket. Nu finns det, men en gång i framtiden kommer det inte längre att finnas. På samma sätt är det med alla språk: de uppkommer, används en tid och försvinner.

Tore Janson tar oss med på en upptäcktsresa i tid och rum. Den börjar för ett par miljoner år sedan och sträcker sig långt in i framtiden. Från samlares och jägares språk går boken till de första stora skriftspråkssamhällena i Egypten och Kina, via grekiskan, latinet och arabiskan vidare till de europeiska språken och deras expansion över världen från och med 1500-talet. Den tar upp hur språk kommer till och hur de försvinner, och hur skriftspråk och talspråk förhåller sig till varandra. De två viktigaste språken i Sverige i dag, svenska och engelska, behandlas förstås utförligt. Boken avslutas med en diskussion om språken om 200 år och ännu längre fram i tiden.

1997 utkom den första upplagan av denna bok, då med namnet Språken och historien. Den blev en stor framgång, och bearbetade versioner av den har kommit ut på flera språk. Denna nya svenska upplaga är genomgripande reviderad och till stora delar nyskriven. Perspektiven har vidgats, bland annat genom nya avsnitt om kinesiska och arabiska. Ny forskning diskuteras, och aktuella frågor tas upp. Kommer de flesta av världens språk att försvinna snart? Hur snart? Kommer engelskan att bli allas språk? Eller kommer kinesiskan att ta över?
Språkens historia ger perspektiv på sådana frågor genom att förklara den historiska bakgrunden. På samma gång är den ett strövtåg genom många länder och epoker. Den är menad att underhålla men också att visa på intressanta fakta och oväntade sammanhang.

Mer om författaren
185 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2010
"Läsningen är lika underhållande som lärorik" "Tore Janson, språkprofessor från Göteborgs universitet, förenar en imponerande kunskap med förmågan att berätta enkelt och medryckande. /.../ Han beskriver hur den utvecklingen kan se ut, och sambandet med det historiska skeendet. Perspektivet sträcker sig över årtusendena fram till i dag - även med en blick in i framtiden - och innefattar handel, upptäcktsresor, krig, politik och allt annat som visar sig hänga ihop med språkens historia. Det är bara att tacka för lektionen." 
www.corren.se
"Språkens historia är en fröjd att läsa"
www.fof.se
"en bok i allra bästa folkbildningstradition" "Han skriver själv en klar, resonerande prosa utan ett överflöd av abstraktioner. Detta är en bok i allra bästa folkbildningstradition."TOMAS LÖTHMAN
www.folkbladet.nu
"Som årets språkbok föreslår jag latinprofessorn Tore Jansons Språkens historia"
www.svd.se

Tore Janson, född 1936, har bland annat varit professor i latin och senare i afrikanska språk vid Göteborgs universitet. Han är nu anknuten till institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet. Tore Janson har publicerat ett stort antal vetenskapliga arbeten inom områdena latin, allmän lingvistik, fonetik och afrikanska språk. Hans böcker för en större publik, bl.a. Latin (2002), Romarinnor och romare (2006), Språkens historia (2010) samt Germanerna. Myten, historien, språken (2013) som nominerades till Augustpriset har haft stora framgångar hos kritiker och publik och har översatts till många språk.


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.