Omslagsbild: Tusen klassiker

Utgivningsdatum: 2012-09-14
Recensionsdatum: 2012-10-10
ISBN: 978-91-1-303315-0

Tusen klassiker

från hela världen som format Sverige från 1956 till i dag

2009 kom Tusen svenska klassiker, en fantastisk symbios mellan modern kulturhistoria och nostalgifrosseri, med populärkulturella pärlor från 1956 till i dag. En snyggt formgiven tegelsten som hyllades av kritiker och slukades av läsarna.

Nu kommer uppföljaren, Tusen klassiker, som löper parallellt med den förra boken, men som handlar om alla de utländska böcker, filmer, skivor och tv-program som gjort avtryck i den svenska folksjälen under det senaste dryga halvseklet. Det rör sig om allt från Frank Sinatra till Las Ketchup, från Ung rebell till Borat, från Alf Prøysens bok om Teskedsgumman till Imre Kertész förintelseroman Mannen utan öde, från Kalle Ankas jul till Mad men.

Boken är rikt illustrerad med svenska originalomslag och filmscenerna man minns, men också full av underhållande anekdoter och överraskande fakta. Visste du till exempel att Jimi Hendrix spelade tre gånger i Mariebergsskogen i Karlstad?

För urvalet och texterna står Björn Nordström, Ulf Nordström, Lars Nylin och Marie Oskarsson. Alla fyra är erfarna journalister och kritiker som skrivit om musik, film, litteratur och tv sedan sjuttiotalet.

På Spotify hittar du låtlistan: "Tusen klassiker - Hundra låtar"  

"Fantastiska fakta!" /Ingalill Mosander, Aftonbladet "En imponerande tungviktare som gjorde att jag förlorade mig i minnen och tyckte att hela mitt liv passerade revy. Fyra författare har skapat sin version av fem-tio års internationell populärkultur och skrivit tusen korta texter om böcker, filmer, skivor och tv-program. Från Elvis, Perry Mason, "Ung rebell" och "Vår man i Havanna" till "Mad Men", "Tinker Tailor Soldier Spy", Justin Bieber, Lady Gaga och "Downton Abbey"."
Musikjournalisten Lars Nylin, filmrecensenten Ronny Svensson och expressens nöjeschef, Bella Levy diskuterar låtar, filmer och tv-serier utifrån boken "Tusen klassiker".
www.tv4play.se
"En julklapp med tyngd kanske?" "Jag tycker nästan att den här boken ger mig ännu mer nostalgitrippar och wow, vad många minnen som kommer fram när jag läser i boken. Allt är mycket kortfattat skrivet – men istället finns det med så mycket, mycket mer."
kulturbloggen.com
"En utsökt julklapp till alla med minsta lilla intresse för popkultur." /Fredrik Virtanen
www.aftonbladet.se

Björn Nordström är journalist på Dagens Nyheter och började skriva om musik och film i slutet av 70-talet. Han har medverkat i bland annat Göteborgs-Posten, Schlager och Dagens Nyheter.

Mer om författaren

”Jag brukar skylla på min son Nisse, när människor undrar varför jag blev författare. Han tyckte att det var så tråkigt att läsa böcker och han ville aldrig göra sin läsläxa så jag bestämde mig för att skriva en bok som han skulle vilja läsa.
För enkelhetens skull handlade den om honom och hans lillasyster Alice. Dessutom fick Nisse rita bilderna till kapitelboken Bläckfiskresan.”

----------

Sedan debuten 2001 har Marie Oskarsson skrivit både för de allra yngsta och för vuxna, ofta med fokus på lättlästa böcker för nybörjarläsare, vardagsnära historier eller faktabaserade böcker.

Marie Oskarsson har arbetat som journalist sedan 1981, främst med populärkultur och livsstil som sina ämnen. Hon har skrivit om både tv, film och musik för bland andra Expressen, Arbetet, Nöjesguiden och Elle, arbetat på Sveriges Radio med program som Morgonpasset och Prat i P3, och sedan 1997 varit bokskribent för tidskrifter som Amelia och Damernas Värld.
Hon har också studerat vin- och dryckeskunskap, och är vinskribent för M magasin samt medlem i Allt om Mats vinprovargrupp.

Mer om författaren

Ulf Nordström är kulturchef på Region Värmland. Han har sedan 1980-talet varit en mångsysslare inom filmsektorn, bl.a. som journalist, tv-producent, festivalarrangör, manusförfattare, ledamot av Guldbaggejuryn och chef för Film i Värmland.

Mer om författaren

Lars Nylin, född 1958, har arbetat i musikbranschen sedan 1980. Inledningsvis som musikjournalist på tidningar som Schlager, Slitz, Pop och Nöjesguiden. Från mitten av 1990-talet som artistansvarig på skivbolag som Warner Music respektive de egna bolagen Wire, atrium, National och Sheriff.

Sedan 2008 är Lars Nylin chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin.se som bevakar just musikbranschen. Nylin har gett ut ett tiotal böcker, senast år 2010 en hyllad titel om skidtävlingen Vasaloppet. Som sportjournalist har Nylin bland annat medarbetat i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

**********

"Du ska skriva den stora biografin om Vilhelm Moberg!" Så sade en respekterad förläggare till mig för snart två decennier sedan. Något praktverk om Moberg har det aldrig blivit. Det lär heller inte bli något, jag läste för en tid sedan om att det nu skrivs en sådan av en säkert mycket mer skickad skribent.

Men det entusiastiska uttalandet fastnade och har blivit en hörnsten när jag år efter år envist vägrat släppa tanken på att en gång leverera den stora biografin, eller den stora romanen, eller – rimligare – en kriminalserie baserad i någon av de få svensk miljöer som ännu inte besatts av en butter asocial kriminalare med faiblesse för Bach och Brandy.

I väntan på dessa "riktiga" böcker – det är jag som satt citationstecknen – har det istället blivit faktaböcker. Ett halvdussin sådana har handlat om idrott: mest stolt är jag över Vasaloppet – i fäders spår, som kröntes till årets sportbok i Dagens Nyheter (detta visserligen främst baserat i att den är gudomligt vackert formgiven, men i alla fall).

Det har också blivit några om musik, det fält där jag mest rört mig under 30 år som skribent, och någon har inneburit rent faktanörderi. I den sistnämnda subgenren är 1000 klassiker givetvis ett drömprojekt utan dess like. Att få gräva ned sig i material om gamla vinylalbum, älskade filmer och romaner, liksom härligt dammiga tv-serier var mer njutning än jobb. Tiotusentals nostalgiska fakta och citat passerade revy. Stundtals handlade det till och med om några favoritkriminalare. Den ende som saknades var nästan Vilhelm Moberg, man kan inte få allt.

Född: I juni 1958
Bor: Stockholm
Familj: hustru Petronella, barnen Andrea och Ivan, bonusbarnen Matilda och Danielle.
Jobb: skribent, musikkonsult.
Intressen: idrott, musik, kriminallitteratur, storstäder, hav, öde stränder, asiatisk mat.

 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.