Omslagsbild: Oligarkerna

Utgivningsdatum: 2011-01-17
Recensionsdatum: 2011-02-02
ISBN: 978-91-1-303321-1

Oligarkerna

Om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland
En dramatisk skildring av kapitalismen i Ryssland efter Sovjetunionens fall. Här beskrivs spektakulära händelser, som nittiotalets sanslösa privatiseringar, maffians storhetstid, 2000-talets statskapitalism och hur oligarkerna kunde bli så hejdlöst rika.

Oligarkerna är en dramatisk men seriös skildring av Rysslands övergång från planekonomi till marknadsekonomi. Det var en av världens mest vågade kapitalistiska experiment, som genomfördes under de första åren efter Sovjetunionens fall 1991. Då blev det möjligt för en enskild person att bygga upp en oerhörd förmögenhet, vilket samtidigt illustrerar samhällsutveckling i det nya Ryssland.
Här beskrivs två decennier fyllda av djärva privatiseringsprojekt, ödesdigra maktkamper och osannolika livsöden. Boken är full av spektakulära händelser, såsom Sovjetunionens ekonomiska konkurs, nittiotalets sanslösa privatiseringsprocess, maffians storhetsperiod, 2000-talets statskapitalism och framförallt hur oligarkerna kunde gå från ingenting till att bli så hejdlöst rika.
Bakom dessa skeenden döljs förklaringsmodeller till Sovjetunionens fall, kapitalismens styrkor och svagheter i allmänhet och inte minst förståelsen för Rysslands politiska och ekonomiska utveckling i dag, snart tjugo år efter landets födelse.

Oligarkerna skildrar, som första och enda bok på svenska, kronologiskt utvecklingen från kapitalismens inträde under den sovjetiska perestrojkan fram till Rysslands återhämtning efter finanskrisen 2010. Innehållet är ambitiöst men språket lättsamt.
Ett tjugotal av de mest tongivande oligarkerna presenteras mer ingående med beskrivningar av bakgrund och deras mest framträdande bedrifter.
Boken är rikt illustrerad med ett åttiotal bilder som visar huvudpersoner och laddade händelser under tiden som skildras.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: mars 2011
Lyssna på Claes Eriksson i SR Kosmo "Oligarker - om pengar, politik och lyx"
sverigesradio.se
"Oligarkernas uppgång och fall fascinerar"
hbl.fi
"De rika svinen"
www.dalademokraten.se
"Fängslande oligarker - och fängslande" Dagens Industri "Den unge civilekonomen Claes Ericsons nya bok "Oligarkerna" (Norstedts) är en guldgruva för den som försöker förstå mer. Han beskriver två generationer varav den första, nomenklaturaoligarkerna, gjorde sig förmögna genom att göra karriär i partiet och den andra, entreprenöroligarkerna, var unga modiga företagare."Ronald Fagerfjäll

Claes Ericson, född 1977, är civilekonom och fil. kand. Han arbetar med affärsutveckling i Ryssland och Östeuropa och har tidigare skrivit två framgångsrika böcker om Ryssland.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.