Omslagsbild: Det svenska modeundret

Utgivningsdatum: 2011-08-26
Recensionsdatum: 2011-09-14
ISBN: 978-91-1-303327-3

Det svenska modeundret

Det svenska modeundret är ett begrepp som börjat användas mer och mer, såväl på kultur- och ekonomisidorna som i vardagslag. Men vad betyder det? Och, finns det?

Ingen annan kulturyttring i dag är så välspridd och säger så mycket om vår samtid som mode. I en tid då yta är mer betydelsefullt än någonsin, blir mode och kläder viktiga symboler för vilka vi är.
I Det svenska modeundret tar journalisten och modevetaren Karin Falk med oss på en exposé över den samtida svenska modescenen. Vi får möta de designers som tagit plats på världsmarknaden och som under de senaste åren har kallats det svenska modeundret.

När man talar om svenskt mode, vill många gärna peka på likheter och klumpa ihop svenskt mode till en enda stor enhet. Men här diskuteras snarare den mångfald som den svenska modescenen består av: kedjemode och avantgardemode, och de som både pris-, design- och idémässigt hamnar däremellan (till exempel många av de jeansmärken som satt Sverige på modekartan). Falk fokuserar framför allt på samtida mode, men skissar dessutom upp en bakgrund över det svenska mode som redan under sextio- och sjuttiotalen fick stort genomslag såväl inom som utanför Sveriges gränser, samt förstås över den svenska modegiganten H&M.

Falk diskuterar också mode i relation till inte bara designers, utan också till politik, konsumtion, modebloggar och modejournalistik. Modets och klädernas symboliska makt och olika förhållningssätt till mode står i fokus - mode behandlas snarare som ett kulturellt uttryck än bara en kommersiell arena. Vad säger mode om vår samtid? Vilka ideal har den svenska modescenen artikulerat under tjugohundratalet? Finns det ett svenskt modeunder?
Mer om författaren
69 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: november 2011
"en oavbrutet intressant och rykande färsk ögonblicksbild av den svenska modevärlden idag" /ELLE Interiör
Se en intervju med Karin Falk i En bok, en författare I Det svenska modeundret synar Karin Falk begreppet med samma namn. Det används i allt fler sammanhang, men vad menas med det? Intervjuare: John Chrispinsson.
urplay.se
"Det är kunnigt, kul och tänkvärt." /Marie Peterson, Icakuriren
Se Karin Falk och Natalia Kazmierska i TV4 Nyhetsmorgon
www.tv4play.se

Karin Falk är journalist och har en fil mag i modevetenskap från Stockholms Universitet. Hon har bland annat jobbat med Nordiska Museets modeutställning och årsbok. Hon har tidigare jobbat som skribent, stylist och redaktör på Smålandsposten, och har som frilansare skrivit för bland andra Dagens Nyheter och Expressen. Dessutom är hon skribent och redaktionsmedlem på Personae.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.