Omslagsbild: Frantzén/Lindeberg

Utgivningsdatum: 2012-04-10
Recensionsdatum: 2012-04-18
ISBN: 978-91-1-303404-1

Frantzén/Lindeberg

Ingen annan svensk krog har gjort en så snabb resa från start till stjärnregn som Frantzén/Lindeberg. Två år efter att den första måltiden serverades i lokalen med 24 platser i Gamla Stan i Stockholm tilldelades krögarparet två stjärnor i Guide Michelin. Men då ska man veta att de hade planerat restaurangen i tio års tid.

För hos Frantzén/Lindeberg sker ingenting av slumpen, det finns en tanke med allt och man sticker inte under stol med att man efter­strävar perfektion. Att de är något speciellt på spåren visar såväl den fullbokade restaurangen som att utmärkelserna har fortsatt regna över krögarna och deras filosofi.

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg menar själva att det handlar om omtanken om detaljerna, från råvara till bestick, via lokal och bemötande, och i allra högsta grad om helhetsupplevelsen. De skriver: ”Så är hela tanken bakom Frantzén/Lindeberg - att det tillagade, råvarorna, rytmen, rummet, tiden, hastigheten, rörelsen och smakerna hänger ihop.”

Deras bok är ett bevis på detta. Här förklarar de sin filosofi kring mat och ätande, berättar historien som tog dem dit, ger insider­tipsen och vidgar kokboksbegreppet. Allt förpackat som en Frantzén/Lindebergsk totalupplevelse."Boken är en designmässig fullträff /.../ som förtjänar att läsas." Dagens industri "Nu berättas framgångssagan i en praktfull bok med samma namn. /.../ Boken är en designmässig fullträff, som kommer att synas på vardagsrumsbord i mäklarannonser framöver. Bara den inte blir liggande där. Frantzén/Lindeberg är en bok som förtjänar att läsas."
"Boken tar med läsaren på en spännande resa till matens underbara och lite galna värld." /Gourmet
"för den som vill förstå något om höjden av svensk gastronomi är den en given läsning." /Allt om Mat "Men för den som vill förstå något om höjden av svensk gastronomi är den en given läsning. Den prisade kockduon beskriver vad de gör, hur de gör – och hur de kom fram till just den tekniken, råvaran och rätten. Forskning möter köksglädje och konst ända in i linfångade fiskars muskulatur, smaknyanser från leversky, ofördärvaderotfrukter och glass på rostat hö."
"lika stilfull och originell som själva krogen" /Café

Björn Frantzén är född 1977 och tillhör den unga generationen framgångsrika kockar som är helt hängivna uppgiften. Som tolvåring fick Björn Frantzén en dag en perfekt stekt bit kött, pommes och bea. Det blev avgörande, det var det godaste han smakat.

År 2008 öppnades den egna restauranten på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan i Stockholm. På två år tilldelades han två Michelinstjärnor. Idag driver Björn, förutom Restaurant Frantzén, även The Flying Elk, Catering Frantzén, Studio Frantzén, Corner Club och Gaston vin.

Frantzén är den första svenska restaurang någonsin att få tre Michelinstjärnor (februari 2018). Utöver sina tre stjärnor i Guide Michelin har Björn fått utmärkelser i White Guide, tilldelats Gulddraken, Gästdraken och Kockarnas Krog.

Mer om författaren
Photo

Daniel Lindeberg är konditor, bagare och var fram till maj 2013 delägare i Frantzén/Lindeberg, numera Restaurang Frantzén. Han har tidigare arbetat på: Oaxen skärgårdskrog, Hölö, Edsbacka krog, Sollentuna, Le Manoir Aux Quat´Saisons, Oxford, Pied A Terre, London, NK- Bageriet, Stockholm, Riddarbageriet, Stockholm.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.