Omslagsbild: Om jag var din hemmafru

Fotograf: Pelle Bergström
Utgivningsdatum: 2011-03-07
Recensionsdatum: 2011-03-23
ISBN: 978-91-1-303426-3

Om jag var din hemmafru

eller hur man får en vardag att smaka som en lördag

En pratsam hemmafru, en försvunnen vigselring, en österrikisk sexolog, ett borttrollat fläskberg, futurister på krigsstigen, rotfrukter i motljus, frigörande övningar, dansmaskiner och kölhalning, matlagning i högklackat och sextiofem enkla recept som får din vardag att smaka som en lördag.

Lotta Lundgren gör din matlagning roligare, din vardagsmat godare och underhåller dig med småprat, skrönor och ren skär lögn tills varenda tallrik är tom.

Om jag var din hemmafru är formgiven av Karin Ahlgren och Lotta Mårlind. För bilderna står Pelle Bergström.

Boken vann guld i Svenska Designprisets tävling 2011 i kategorin "Redaktionell Print - Bok". Boken valdes också ut till det prestigefyllda priset Svensk bokkonst som belönar böcker med hög teknisk, estetisk och hantverksmässig kvalitet.

Dessutom utsågs den till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorierna "Vardagsmåltider", "Bästa form" och "Folkets röst på nätet" samt nominerades till "Bäst alla kategorier".

Mer om författaren
137 kr Bok - Danskt band
Utgiven: november 2013
"Så mycket mer än bara mat" Femina
"To die for" QX "En ovanlig men helt fantastisk kokbok. Enligt Lotta själv är hon en lat kvinna som älskar beröm, två utmärkta egenskaper när man skapar recept. "Det ska gå snabbt, vara enkelt och kort ingrediensförteckning och det ska vara så gott att man vill äta det en gång i veckan". Vi får väl se om jag slutar med Linas matkasse."QX
"Rolig kokbok" Grannliv "I kokboken Om jag var din hemmafru har Lotta Lundgren, matbloggare och programledare, samlat sina favoritrecept. Men det är inte meningen att du bara ska följa det som står. Tvärtom, det vore som att "gifta sig med en människa någon annan valt ut", tycker Lotta. Istället uppmanar hon läsaren att använda boken som ett matlagningsverktyg och själv titta, dofta och smaka på det som puttrar i katrullerna. De läckra bilderna på maten har Pelle Bergström tagit."Grannliv
"Ett matnyttigt vansinnesdåd" Västerviks Tidningen "Om jag var din hemmafru Så heter kokboken. Men författaren vill inte kalla det en kokbok utan "ett tvåårigt vansinnesdåd med recept och vitsar i". Hon heter Lotta Lundgren. Prisat reklamsnille som lämnade trygg anställning med 60 tusen i månaden för att laga mat istället. I boken märks hennes talang för både text och form. Men mest hennes passion för mat. Många av maträtterna ser svåra ut att laga, men en del recept är så enkla att man kan laga dem med fötterna. Med en fot om man är vig."Henrik Hultqvist

  Jag heter Lotta Lundgren. Jag hittar på mat och serverar historier. Jag har skrivit en kokbok. Det är jag inte ensam om direkt.  

 Behövs det ytterligare en människa som skriver kokböcker när vilken klant som helst kan googla fram hundratals utmärkta recept på fiskgratäng, lasagne eller Tom Kha Gai på fem sekunder? Naturligtvis inte. Å andra sidan – köper människor kokböcker för att de behöver fler kokböcker?

 Det tror inte jag. Jag tror att kokböcker köps för att de gestaltar en dröm om livet så som det skulle kunna vara; om tiden, lusten och självförtroendet vore lite mindre snålt tilltagna när man väl står där framför spisen en vanlig tråkig vardag. 

 Alla författare drivs av en idé om att de har någonting att tillföra andra genom sitt skrivande. Jag gör underhållning av mat och matlagning för att jag tror att det lagas mer mat om matlagningen upplevs som rolig. Det där med att saker ska vara roliga är en gammal arbetsskada från mitt förra yrke som copywriter i reklambranschen. Har man en gång gjort sig en karriär på att göra tråkiga saker roliga, fula saker vackra och helt onödiga saker åtråvärda, ja då får man lätt uppfattningen att det är så en slipsten ska dras även i andra sammanhang.

 Jag har alltså skrivit en kokbok. Som jag hoppas stökar till alla tidigare föreställningar om hur en kokbok får se ut, prata och bete sig. Som jag tror människor kommer att älska och använda. Vet du varför jag tror det? För att folk som normalt sett inte är så duktiga på att laga mat brukar lyckas med min. För att de flesta uppskattar en god historia. Och för att alla budkillar, snickare, hårfrisörskor, affärsgubbar, dagisfröknar, modedesigners, tryckare, receptionister, förlagsmänniskor, kockar, journalister, taxichaufförer, bibliotekarier, reklamarbetare, skoförsäljare, musiker, fiskdiskbiträden och alla andra som under det senaste året tvingats titta i och tycka om skisser, bilder och formgivning, älskat att vi gestaltat vardagsmaten på det sätt som av någon anledning varit reserverat för mode och oväsentliga lyxartiklar.

 Finns det något som förtjänar att skildras hjärtslitande vackert så är det maten vi äter varje dag. Efter jobbet och jäktet och dagishämtningen och barnprogrammen och gnisslet och gnölet som föregår det där ögonblicket då man äntligen sätter maten på bordet och försöker få människor att ta sig dit så att man kan sätta sig och äta och prata lite.

 Jag skrev i inledningen att jag hittar på mat och serverar historier. Och det är egentligen inget speciellt med det. Mat och prat hör ihop. Människor träffas runt maten, äter upp den och underhåller varandra tills tallriken är tom.

 Mer är det inte. Men det är stort nog.

--------------------

Lotta Lundgren är stjärncopywritern som hoppade av reklambranschen för att skriva om mat, prata om mat och laga mat. Våren 2010 kunde vi bland annat se henne som programledare i SVT:s tv-serie Landet Brunsås.

Om jag var din hemmafru är formgiven av Karin Ahlgren och Lotta Mårlind. För bilderna står Pelle Bergström.

Priser och utmärkelser till boken:

Svenska Designpriset 2011 i kategorin "Redaktionell Print - Bok"

Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin "Vardagsmåltider" med motiveringen: "Kvicktänkt och extatisk, babblig och rapp, fabulerande och påläst. Lotta Lundgrens glansiga och yviga kokbok är verkligen något utöver det vanliga. Har man sett på maken - ett mästerverk som inte sett sin like."

Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin "Bästa form" med motiveringen: "Med vass layout och typografi, bra materialval, ypperligt reproarbete, skickligt foto och med glimten i ögat kan den här boken verkligen få en vardag att smaka som en lördag."

Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin "Folkets röst på nätet" samt nominerad till "Bäst alla kategorier".

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.