Omslagsbild: Trotsboken

Utgivningsdatum: 2015-09-22
Recensionsdatum: 2015-10-07
ISBN: 978-91-1-306909-8

Trotsboken

"Han har kommit i trotsåldern", suckar vi föräldrar när barnet plötsligt blir allmänt omöjligt. I själva verket består livet av många olika perioder av trots. Och väl är det. Trots leder till mognad och utveckling. Det är alltså inget fel när barnet plötsligt är på tvärs. Men det kan vara väldigt jobbigt. Det som fungerade så bra tidigare, fungerar plötsligt inte alls. Vi känner inte igen barnet och oroar oss för hur vårt jobbiga barn kommer att fungera tillsammans med andra barn och vuxna.

Vi trotsar i perioder genom hela livet. Fast vi säger det på olika sätt i olika åldrar. Redan under det första levnadsåret har bebisen sina "trotsperioder" och trotsåldern vid två-tre år känner vi alla till. Sedan kommer nya perioder av trots och utveckling vid fyra, sex, nio och tolv år, och naturligtvis i tonåren. Dessutom under graviditeten, som ju också är en tid av stor omställning för både kvinnor och män. Den här boken handlar om trotsperioderna under barndomen fram till tonåren, samt under graviditeten.

Trotsboken kom första gången 2001 och blev snabbt en stor framgång. Responsen från föräldrar har varit enorm. Nu kommer den fjärde utgåvan av boken, med uppdaterat innehåll och ny form.

SENASTE RECENSIONERNA

"Väldigt skön att få en ok-stämpel på att man får bli arg och trött"
josjos.se

Malin Alfvén är legitimerad psykolog. Hon arbetade i många år som psykolog inom mödra- och barnhälsovården, men driver idag en privat mottagning för barn och föräldrar i Stockholm.

Malin Alfvén är en flitigt anlitad föredragshållare och expert i radio och tv. Hon svarar hon på läsarfrågor i Vi Föräldrar och Leva samt lyssnarfrågor i Sveriges Radio Knattetimmen. Hon sommarpratade 2006.
Själv kallar sig Malin Alfvén för barn- och föräldrapsykolog eftersom så mycket av hennes arbete går ut på att stötta föräldrarna.

Malin Alfvén har skrivit Kejsarsnittsboken tillsammans med Elisabeth Henning och Viveca Holmertz och Trotsboken, Skilsmässan - Om barn och föräldrar, Oron som gör oss till bättre föräldrar, Barnbarnsboken samt Tagga ner! tillsammans med Kristina Hofsten. I Fråga Malin som utkom 2006 använde hon sin mångåriga erfarenhet för att lösa familjens vardagsproblem.

Malin Alfvén tilldelades i oktober 2011 Stora Psykologpriset. Priset på
100 000 kr delas årligen ut av Pearson Assessment för att uppmärksamma psykologer, som genom sitt arbete bidrar till att förbättra människors livskvalitet och utveckla mänskliga resurser.

Juryns motivering till vinnaren löd:

”Malin Alfvén har, som den nominerande föräldern uttryckte sig, varit ”ett ljus i mörkret”, både i samtal med egna patienter och för allmänheten via rådgivning i böcker, tidningar, radio och TV. Genom att hjälpa både barn och vuxna att förstå att man inte måste vara perfekt för att vara en god förälder har hon under sina trettio år som verksam psykolog vågat utmana vårt samhälles attityder till föräldrarollen.”

 

  

Mer om författaren

Kristina Hofsten är journalist och har i 25 år skrivit om barn och föräldrar i tidningen Vi föräldrar. Hon är en av tre författare till det svenska standardverket Stora boken om barn. Dessutom författare till bland andra  Barnhandboken, Barnbarnsboken och Trotsboken.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.