Omslagsbild: Augustenbad en sommar

Utgivningsdatum: 2011-08-15
Recensionsdatum: 2011-09-05
ISBN: 978-91-1-303492-8

Augustenbad en sommar

Det är juni i början av 1890-talet när poeten Andreas Öman anländer till den sörmländska kurorten Augustenbad. Det står tidigt klart att han inte åkt dit enbart av egen vilja.

Motvilligt kliver Andreas in på den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjärnan", vilken bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns häfte med de nittionio reglorna.

Andreas är inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser är rent kvacksalveri. Under sina försök möter han den skygga rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, där han inte kan undgå att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. När Andreas av doktorn får en överraskande förfrågan om att sätta upp en teaterföreställning kan han inte låta bli att tacka ja - utan att ana vilka katastrofala följder det ska få för honom själv och dem i hans omedelbara närhet.
På Augustenbad förväntas man läsa Atterboms Lycksalighetens ö och inte Baudelaires degenererade Det ondas blommor. Här kan människor från alla olika samhällsklasser mötas - men här råder också en tid präglad av syfilis, morfinism och översitteri, av heta sommarmånader och dolda budskap.

Mer om författaren
"Behärskad, livfull och lyrisk" Bohusläningen
"Jordahl skriver erfaret, stilsäkert och utan onödiga utvikningar"
www.unt.se
""Augustenbad en sommar" är en bok att tycka mycket om" Ystads Allehanda "En bok som man läser långsamt för att den ska räcka länge. En bok som ångar av för varma sommardagar, instängt 1890-talsliv och ett klassamhälle som inte ligger långt bort i tiden. Trots tidens utvecklingsoptimism är människorna präglade av determinism men längtar till något annat."Maria Ehrenberg
"Anneli Jordahl är stilsäker och har funnit ett språk som fungerar"
www.corren.se
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2011

Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit flera uppmärksammade fackböcker, bland annat Klass är du fin nog? (2003) och Att besegra fru J (2006), och kritikerhyllade romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009) och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona (2014).

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.