Omslagsbild: Diabetikern

Utgivningsdatum: 2011-09-01
Recensionsdatum: 2011-09-19
ISBN: 978-91-1-303494-2

Diabetikern

En dag sitter han på vårdcentralen och får besked om att han drabbats av diabetes. Märkligt nog gör diagnosen honom inte alls modfälld. Han känner sig snarast nyförälskad och på ett konstigt sätt svävande.

Problemet blir i stället vad han anser vara omgivningens offergörande förhållningssätt, sättet som de lider med honom och reducerar honom till en funktionsnedsättning. Han kallar fenomenet för "biomakt", fritt efter sin egen förståelse av den franske filosofen Michel Foucault.
När hans flickvän Natacha Ilie får i uppdrag att planera en konstutställning i New York tar han tillfället i akt och går i exil. Målet är att fly alla medlidsamma och oroliga blickar, och där - i den toleranta mångfaldens metropol - föreställer han sig att diabeteserfarenheten äntligen ska kunna blomma ut. Det är där han ska få åtnjuta diabetes mellitus inneboende honungssötma utan att reduceras till ett offer för samhällets kontrollerande normaliseringsklor.
Ändå går det inte riktigt som han tänkt sig. Kanske beror misslyckandet på Världsdiabetesdagen, ett stundande dubbelbröllop, Slavoj Zizek eller en viss hund som hela tiden dyker upp i berättelsens underjord.

Mer om författaren
""Diabetikern" är en rak och tänkvärt säregen berättelse"
www.sydsvenskan.se
"ett gediget romanbygge, lika dråpligt som berörande, sockersjukt men aldrig inställsamt och sött" "Motturi har åstadkommit ett gediget romanbygge, lika dråpligt som berörande, sockersjukt men aldrig inställsamt och sött."Johan Werkmäster
www.gp.se
"Bland det bästa med Aleksander Motturis debutroman ”Diabetikern” är att den är så oemotståndligt underlig." "Motturis skildring av den sjukdomsbejakande mannen balanserar mellan komik och allvar. Jag blir inte riktigt klok på om författaren driver med eller identifierar sig med honom – och det är just den osäkerheten som gör porträttet så effektivt och lyckat. /.../De identitetspolitiska resonemangen tillhör de roligaste sidorna i den här romanen tillsammans med den bitskt satiriska skildringen av den konstvärld som huvudpersonens flickvän Natacha rör sig i."Eva Johansson
www.svd.se
"Genom att vända ut och in på våra invanda föreställningar lyckas Motturi tydliggöra självklarheter som vi aldrig har ägnat en tanke." /GT
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2011

Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (senast Pappersgudarna) samt den uppmärksammade boken Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening. År 2011 romandebuterade han med Diabetikern.

Priser och utmärkelser:

Aleksander Motturi nominerades till Vi:s litteraturprisför sin roman Svindlarprästen.
Juryns motivering: "Med imponerande djärvhet och säkert handlag skildrar Aleksander Motturi såväl ett internationellt svindlaräventyr som en sons personliga sökande efter en en motsägelsefull far."

2012 års stipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare

 

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.