Med Stalin som Gud

Författare

Magnus Utvik

Med Stalin som Gud

Svenska

2011-08-23

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Samtida memoarer/biografier

Författare

Recensionsdag

2011-09-14

Publiceringsdatum

2011-08-23

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113035116

Antal Sidor

308

Vikt (kg)

0.564

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

145

Böcker av författaren

Om boken

Det finns historier som är så skrämmande att de övergår ens fantasi. Magnus Utviks bok om grafologen Hans Scheike och hans fyra kvinnor i den så kallade sexsekten är en sådan.

Sommaren 1988 arrangerade Scheike och kvinnorna ett ridläger för unga flickor på sin gård i Bergslagen. Tre flickor rymde och kunde berätta om sexuella övergrepp och förnedring. Fler offer trädde fram, unga kvinnor som fått utstå Scheikes beryktade smiskterapi redan vid mitten av 1970-talet. Scheike och tre av hans kvinnor dömdes till fängelse i en av Sveriges mest uppmärksammade rättegångar i modern tid. Det massmediala efterspelet gav eko som varade ända till början av 00-talet.

Idag är Hans Scheike 89 år och lever med två kvinnor på samma gård som vid tiden för ridlägret. Kollektivet bedriver fortfarande sin smiskterapi och försörjer sig på att sälja smiskfilmer som de själva spelar in. Scheike och kvinnorna har kvar sin övertygelse om att det de gjorde var rätt och att de utsattes för ett rättsövergrepp.

Med hjälp av förundersökningen och intervjuer med inblandade och experter lägger Magnus Utvik ett pussel som omfattar kollektivets liv, ideologi och övergrepp från 1974 fram till idag. Det är första gången en så utförlig och genomgripande granskning av sexsekten görs.

Läs mer

Magnus Utvik

Tuktad till frihet

Om boken

Magnus Utvik är sjutton år när han i början av åttiotalet utesluts ur VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk Ungdom, efter att ha "fraktionerat" med ett annat parti. KPS, Kommunistiska Partiet i Sverige, är ett renlärigt marxist-leninistiskt parti, som upphöjt Stalin till gud och Albanien som sitt himmelrike.

Vad är det som lockar och får den tonårige Magnus att söka sig bort från vännerna i KU till en sektliknande gruppering, som inte väjer för att bruka väpnat våld för att införa sina idéer och som sätter Partiet före allt annat? Den existentiella frågeställningen gör denna berättelse om en ung sökande människa till något mer än bara en skildring av ett ungdomligt och tvivelaktigt politiskt förflutet.
Med Stalin som Gud är en stark personlig berättelse, ett drama om sökandet efter en sorts auktoritär makt med svar på allt, men som till slut enbart leder till tvivel, tunga grubblerier och katastrof.
Magnus Utviks självbiografiska dokumentär är stark och utlämnande. Den visar på djupet hur man kan dras med i en extremrörelse - här en kommunistisk sekt - samtidigt som den ger en målande bild av hur vänsterrörelsens olika schatteringar såg ut i början av åttiotalet. Några av nyckelmedlemmarna i KPS får också komma till tals om de ställningstaganden de gjorde då och hur de ser på saken i dag, trettio år senare.

KPS var en extrem rörelse allra längst ut på vänsterkanten i det politiska fältet. Partiet ville ta makten genom väpnat uppror eller revolution och införa enpartistyre. Med partiledaren Anders Persson i spetsen såg de andra vänstersympatisörer som trotskister eller "revisionister". I deras ögon var till och med KPML(r) att betrakta som ett "sosseparti". När KPS stod på höjden av sin bana mot slutet av åttiotalet samlade det omkring ett hundratal medlemmar. Partiet upplöstes 1993.
I oktober 2010 mottog Magnus Utvik Svenska kyrkans kulturstipendium för sitt arbete med den här boken.

Läs mer

Med Stalin som Gud

Magnus Utvik

Med Stalin som Gud