Omslagsbild: Karin Franssons bästa

Fotograf: Daniel Hertzell
Utgivningsdatum: 2011-09-23
Recensionsdatum: 2011-10-12
ISBN: 978-91-1-303539-0

Karin Franssons bästa

Från vintergrytor till sommargrönt
Örter och natur inspirerar Karin Fransson till smakfulla rätter. Karin Fransson i sin tur gör människor lyckliga med sin mat och inspirerar dem att laga egen mat, helst med mycket örter.

Den svenska matrevolutionen rullar vidare. I Sverige äter vi bättre än någonsin. Svenska kockar uppmärksammas allt oftare internationellt och tar hem prestigefulla priser. Vi har valt ut några av våra bästsäljande kockar och kokboksförfattare för en fin liten reprintserie med ett sextiotal recept i varje volym. Ett utmärkt tillfälle för alla kokboksälskare att hitta nya bekantskaper, eller när du vill ge bort din favoritkock i present!

Karin Fransson växte upp i Tyskland men är sedan många år bosatt i Sverige, närmare bestämt på Öland. Där driver hon tillsammans med sin man Hotell Borgholm, vars restaurang är en av de 24 bästa i Sverige enligt White guide. Hon medverkar också i radioprogrammet Meny. 2007 fick hon Allt om Mat:s Stora Matpris.
Örter är Karin Franssons stora kärlek och på Öland odlar hon dem. Det är också där, i naturen, som hon finner inspiration till nya recept. Karin Fransson säger att hon lagar mat för att människor ska bli lyckliga. Det lyckas hon med eftersom folk åker långväga just för att äta hennes mat.
Recepten är tagna från Karin Franssons gröna smaker och Karin Franssons sju årstider.
Mer om författaren

Karin Fransson är kökschef på hotell Borgholm på Öland. Hon tillhör det absoluta toppskiktet av svenska kockar och är känd genom sin matlagning på TV. Många känner också igen hennes röst från radion, under cirka 15 år medverkade hon i programmet Meny i P1.

I Karin Franssons kök har flera av Sveriges bästa kockar, som Mathias Dahlgren och Tommy Myllymäki, fått sin utbildning och startat sina karriärer. Tommy Myllymäki säger att Karin Fransson har Sveriges vassaste käft, han syftar då på hennes unika förmåga att upptäcka och balansera smaker.

I tävlingen Årets Kock, det svenska mästerskapet i professionell matlagning, medverkar Karin Fransson varje år i juryn. Hon är den juryledamot som varit med flest gånger i tävlingens 30-åriga historia (30-årsjubileum 2013).

I den ansedda svenska restaurangguiden White Guide klassas 2012 Karin Franssons restaurang som en av de 14 bästa i Sverige. I omdömet om restaurangen står det bland annat: Sanningen är den att Karin Fransson inte tillåter sig att göra några missar i smaker och kompositioner.

Karin Franssons matlagning kännetecknas av en stor kärlek till råvarorna. Hon hämtar sin inspiration från naturen och utgår alltid ifrån vilka olika grönsaker och färska örter som ska finnas på tallriken, dessa matchas sedan med väl valda delar av fisk, kött eller fågel.

Örterna är en självklar ingrediens och hon utforskar ständigt deras möjligheter, såväl i sina odlingar i villaträdgården hemma i Borgholm som i matlagningen.

Gästerna som reser till Karin Franssons restaurang är nyfikna och smakmedvetna och har rest långa vägar, från övriga Sverige och från utlandet för att uppleva hennes matlagning.

Priser och utmärkelser:

  • 1997 mottog hon Gastronomiska Akademiens guldmedalj för utomordentliga insatser för den svenska matkulturen.
  • Tidningen Restaurangvärldens pris: Årets Werner 2007
  • Tidningen Allt om mats Stora matpris 2007
  • Tidningen RS:s utmärkelse för pedagogisk och medveten matlagning i media.
  • Journalisternas Kock: 2008
  • White Guide 2008: Årets Hyllning av en Betydelsefull Gastronomisk Gärning.
  • Årets Kock 2012: Karin Fransson blev första mottagare av ett nyinstiftat mentorpris som bär hennes namn. Karin Franssonpriset syftar till att belöna Mentorer som lyft och utvecklat kvinnliga kockar.

 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.