Omslagsbild: Innan jag brinner

Översättare: Peter Törnqvist
Utgivningsdatum: 2012-03-23
Recensionsdatum: 2012-04-16
ISBN: 978-91-1-303662-5

Innan jag brinner

Söndag den 4 juni 1978. En pyroman härjar på den norska landsbygden utanför Kristiansand. I en månads tid har flera hus brunnit ner och paniken har lamslagit hela orten. Polisen har inga spår och folk börjar tro att galningen inte ska gå att fånga - nästa gång kanske det är deras hus som står i brand. Så en dag är det plötsligt över. Pyromanen är fångad.

Samma söndag döps en pojke i Finslands kyrka, alldeles i närheten av det sista huset som brändes ner av pyromanen. Pojken heter Gaute Heivoll. Som vuxen blir han författare, med flera uppmärksammade böcker bakom sig. Med utgångspunkt i händelserna som föregick hans eget dop har han i sin nya roman fångat ett litet samhälle som drabbats av flera olyckor. Inte bara husen som brann ner och tragiken som följde för de drabbade, utan även pyromanen och hans egen berättelse. Vem var han egentligen? Varför satte han sådan skräck i sin hemby? Och den pojken som döptes just under dessa hemska veckor, vad blev det av honom? Varför blev han författare?

Innerst inne bär vi alla på en sorts galenskap. En pojke blir författare, en annan pyroman. Vad är det som lockar oss människor att ödelägga allt det som erbjudits oss? Med Innan jag brinner har Gaute Heivoll fått ett stort europeiskt genombrott.

Brageprisets nominering:
”Gaute Heivoll utmärker sig som en storartad författare med Innan jag brinner. Romanen är både en psykologisk thriller, en dokumentärroman och en konstroman med utgångspunkt i de pyromandåd som drabbade författarens hemby Finsland en försommar 1978. Från allra första stund blir man gripen av de skrämmande bränderna, men även av de realistiska och trovärdiga karaktärerna. Gaute Heivoll tecknar en närbild av sin hemby - och därigenom av sig själv - med ett språk som är både vardagligt och otvunget litterärt.


Mer om författaren
"en av vårens absolut bästa böcker" "Den norska författaren Gaute Heivoll (f. 1978) har med romanen Innan jag brinner (Norstedts, 306 sidor) skrivit en synnerligen fascinerande och psykologiskt brännande berättelse." 
www.ostnyland.fi
”Spännande men också faktiskt gripande” C-G Karlsson
svtplay.se
"Det finns en sådan intensitet i Heivolls prosa, ja, varför inte kalla det glöd, som gör att jag sitter klistrad vid berättelsen." /NT
"en tankeväckande bok, skriven på ett hisnande vackert språk" "”Innan jag brinner” är en tankeväckande bok, skriven på ett hisnande vackert språk och med en inlevelse i den udda människan."Marianne Jeffmar
www.svd.se

Gaute Heivoll, född 1978, fick sitt stora genombrott med den självbiografiska Innan jag brinner. Boken har sin utgångspunkt i de pyromandåd som drabbade hemorten i slutet av 70-talet. Förutom sitt författarskap har han varit verksam som skrivarkurslärare i Norge och Frankrike. Han är bosatt i Kristiansand.

Innan jag brinner belönades med Bragepriset med nomineringen:

”Gaute Heivoll utmärker sig som en storartad författare med Innan jag brinner. Romanen är både en psykologisk thriller, en dokumentärroman och en konstroman med utgångspunkt i de pyromandåd som drabbade författarens hemby Finsland en försommar 1978. Från allra första stund blir man gripen av de skrämmande bränderna, men även av de realistiska och trovärdiga karaktärerna. Gaute Heivoll tecknar en närbild av sin hemby - och därigenom av sig själv - med ett språk som är både vardagligt och otvunget litterärt."

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.