Omslagsbild: Den stora bankhärvan

Utgivningsdatum: 2011-08-11
Recensionsdatum: 2011-08-31
ISBN: 978-91-1-303698-4

Den stora bankhärvan

Finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall
Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets tvåhundraårsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: "Kom till kontoret omedelbart. Katastrof."

En dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. På finansmarknaderna undrade alla hur det kunde gå så snett för Sveriges mest välansedda finanspar.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två förmögna mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg med den höga svansföringen, figurerar också den fartblinde tradingchefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd.

Men hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla tradingverksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

I Den stora bankhärvan, en personlig men dramatisk bok, ges svaren och en ny bild av hur det egentligen gick till när HQ Bank gick i graven.
Mer om författaren
Se en intervju med Carolina Neurath i Kunskapskanalens En bok, en författare "Den stora bankhärvan" av Carolina Neurath handlar om Mats Qviberg och Sven Hagströmer, ett av Sveriges mest ansedda finanspar, och HQ Banks uppgång och tvära fall. Hur gick det till när HQ Bank gick i graven? Intervjuare: Anita Kratz
urplay.se
"Få siffror, desto mer psykologi och dramatik" Femina "Om investmentbanken HQ Banks kollaps, den enda reella bankkraschen i Sverige under modern tid. Carolina Neurath, till vardags ekonomireporter på SvD, är bara 25 år, det är ingen vågad gissning att påstå att hon har framtiden för sig."Elin Persson
"Carolina Neurath är bra på att lyfta fram enskilda människoöden och lyckas, utan att ta till brösttoner, demaskera det cyniska spel som pågick i kulisserna"
www.sydsvenskan.se
"Den mest upplysande bok om samtida svensk affärskreativitet"
www.dn.se

Carolina Neurath, född 1985, är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare jobbat som reporter på Dagens Industri och som redaktör på Placera.nu.

Hon tilldelades Guldspaden 2010, tillsammans med SvD-kollegan Jacob Bursell, för deras granskning av revisionsbranschen. 2012 fick hon, tillsammans med Olle Zachrison, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Stora Journalistpriset i kategorin Årets Förnyare 2012 för Räntekartan.

I september 2014 utsågs Carolina Neurath, som ensam svensk, till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle. I november samma år fick hon ta emot Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist. 

 

Priser och utmärkelser:

Guldspaden 2010
Nominerad till Guldspaden 2011 (Den stora bankhärvan)
Sveriges bästa ekonomijournalist 2012 (av PR-byrån Hallvarsson & Halvarsson)
Stora Journalistpriset 2012 *
Utsedd till en av världens bästa grävande reportrar av internationella affärs- och livsstilsmagasinet Monocle (2014)
Mottagare av Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist (2014) **
Sveriges näst bråkigaste kvinna. Utsedd av affärsmagasinet Passion for business, 2014.


* Juryns motivering: "Med tiotusentals läsares hjälp har de utvecklat konsumentjournalistiken. Rapporteringen har blottat orättvisor och gett läsarna nya möjligheter att påverka."

** Juryns motivering: "Med en orädd och osentimental journalistik har hon på ett elegant sätt avslöjat missförhållanden och slagit hål på osanningar i finansbranschen. Därtill har hon utnyttjat olika kanaler för att få ut sina nyheter. Carolina Neurath är årets självklara mottagare av Pelle Wendel-priset!"

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.