Omslagsbild: Matglädje hela livet

Utgivningsdatum: 2011-09-15
Recensionsdatum: 2011-10-05
ISBN: 978-91-1-303706-6

Matglädje hela livet

Att njuta av mat på äldre dar
Mannerström serverar oss sina bästa klassiska husmansrätter, aperitifer, helgmåltider, desserter och mellanmål. Den här boken är en inspirationsbok för dig som lagar mat till äldre, men den är lika mycket en bok för alla som gillar vällagad och omväxlande mat.

Att äta bra och omväxlande mat är viktigt hela livet, inte minst när vi blir äldre. Sjukdomar och åldrande gör oss sårbara, och då gäller det att vi får i oss mat vi gillar och som ger oss energi.
Äldre kan ibland tappa matlusten av olika anledningar, och då får man inte i sig den näring och energi som kroppen behöver. Ett sätt att förebygga det är att äta små portioner oftare, det vill säga äta mellanmål eller kanske ta en aperitif före maten. Ett annat sätt att få i sig mer energi är att äta dessert efter maten.

I inledningen berättas om hur viktigt det är att få äta i lugn och ro, i en sympatisk miljö utan stress, att maten doftar inbjudande och ser god ut. Miljön runt maten, både den sociala betydelsen och det rent praktiska - som till exempel en vacker dukning - påverkar vår aptit och lust att äta.

Mannerström ger oss med sin uppriktiga kärlek till vällagad mat sina bästa husmansrätter till vardag och helg, desserter, mellanmål och aperitifer. Allt som behövs för att reta våra smaklökar och sinnen till att äta med god aptit.
Här ingår delar från Mannerströms tidigare utgivning tillsammans med nya, härliga recept och inspiration.

Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig.



Mer om författaren

Leif Mannerström är en av Sveriges främsta kockar. Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin i över tio år.

Leif började som 15-åring i kök. Arbetade på Amerikabåtarna under två och ett halvt år och blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurangen Henriksberg. Han drev stjärnkrogen Sjömagasinet (som 1999 fick en stjärna i Guide Michelin) i Göteborg fram till 2010 där några av hans kända gäster varit Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2. Idag driver han restaurangen Kometen i Göteborg.

Sill & Strömming vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 i klassen "speciallitteratur" med motiveringen: "Med sin väldiga erfarenhet ger Leif Mannerström vår mesta fisk en rejäl förnyelse av sällsynt läckra rätter - traditionsmedvetna och självsvåldiga."

Husmanskonst vann samma tävling 2006 i "À la carte-kategorin" med motiveringen: "Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."

Mannerströms skaldjur vann Årets svenska måltidslitteratur 2008 i kategorin "Folkets röst" samt nominerades till "bäst alla kategorier" med motiveringen: "En omfattande, vacker, inspirerande och kunskapsspäckad invigning i konsten att anrätta räkor, ostron, humrar och krabbor av vår kanske störste skaldjurskock."

Mannerströms julkokbok, utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Ceremoniella måltider" med motiveringen:
"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."

Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: 
"Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig."

Mannerströms stora kokbok utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012 i kategorin Folkets röst med motiveringen: "Ett väl avpassat smörgåsbord av slagnummer, serverade ur vår kanske mest folkkäre kocks ymnighetshorn." 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.