Omslagsbild: Det kalla landet

Utgivningsdatum: 2011-08-01
Recensionsdatum: 2011-08-22
ISBN: 978-91-1-303717-2

Det kalla landet

Hur mycket ondska och grymhet ska en människa tåla? Kan man lita på att förövaren verkligen får sitt rättmätiga straff? Frågor om skuld och försoning är centrala i Inger Frimanssons nya psykologiska thriller Det kalla landet.

Maria Strandberg har svårt att hantera det fasansfulla som hänt hennes syster. Ingrid blev kidnappad, inlåst under ett källargolv hos en galen kvinna som hette Rose. Tankarna på hämnd och vedergällning är så starka att de till och med skrämmer henne själv. Hon, som är en vanlig fredlig hemmafru och nybliven farmor.
Av en händelse får Maria höra talas om voodoodrottningen Marie Laveau som höll till i New Orleans under artonhundratalet. Hon börjar mer och mer känna sig besläktad med denna magiska kvinna. Hon bestämmer sig för att ta med sig Ingrid på en resa till det stora landet i väster.
Ingrid är mycket svag efter sin fångenskap i den mörka källaren. Hon är avtrubbad och viljelös, försänkt i djup sorg efter sin make Titus död, men det är ändå inte svårt att få henne att följa med på resan. Maria blir mer och mer besatt av tanken på hämnd och straff. Och om hon inte kan komma åt Rose, så finns ju alltid Roses son Tomas ...

I Det kalla landet möter vi flera gestalter från Inger Frimanssons tidigare böcker, biroller som kliver fram och blir huvudpersoner.
Inger Frimansson har gjort den psykologiska thrillern till sin genre, flerfaldigt prisbelönad för sina böcker. I Det kalla landet visar hon återigen att hon hör till de främsta i Sverige.


Läs mer på www.norstedts.se/Frimanssonland

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2011
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: augusti 2011

SENASTE RECENSIONERNA

"Man håller andan medan man sträckläser!" Allers "Detta är en oerhört välskriven, tät och spännande roman."Gunilla Sandell
"Det handlar inte om deckare i vanlig bemärkelse"
meny.nu
"Sträckläsningen är ett faktum" /Nerikes Allehanda "Romanens karaktärer får olika avsnitt med kapitelavdelning. Ett nästan alltid lyckat koncept för att få läsaren att längta efter nästa avsnitt och sträckläsningen är ett faktum. Att också Inger Frimansson gestaltar både Maria och Tomas samt de andra med alltifrån klädsamma och mindre klädsamma tankar och handlingar gör dem trovärdiga." /Marita Jowhansen - Nerikes Allehanda
"Hos Frimansson fördjupas thrillern" "Skuld, sorg och vrede förenar alla människorna i berättelsen, men samtidigt kan de inte närma sig varandra. På ett ovanligt makligt sätt skapar Frimansson ändå en mycket spännande historia, och det är med stor oro och förväntan jag läser vidare.Inger Frimansson har dessutom en gudasänd förmåga att skapa trovärdiga dialoger. Jag tror aldrig jag läst en roman av henne och blivit missnöjd. Hon har, kan man kanske säga, helt själv på ett utmärkt men lågmält sätt utvecklat och fördjupat den psykologiska thrillern." /Katarina Gregersdotter
www.folkbladet.nu

Inger Frimansson föddes 1944 i Stockholm och växte upp på olika platser som Muskö, Gotland och Jönköping. Idag är hon bosatt i Södertälje utanför Stockholm där hon bor med sin man och dvärgschnauzern Kyra. Under sin ungdomstid vann Inger Frimansson ett antal litterära tävlingar (bl a det s k Lilla Nobelpriset 1963) och hon riktade tidigt in sig på att bli författare. Efter att ha varit verksam som journalist ett antal år kom hennes skönlitterära debut med Dubbelsängen 1984.

Inger Frimansson växlar gärna mellan olika genrer och har gett ut både romaner, lyrik, noveller och ungdomsromaner. Hennes tidiga romaner rörde sig ofta i gränslandet till den psykologiska thrillern. 1997 tog hon steget fullt ut med Fruktar jag intet ont. Året därpå, 1998, fick hon sitt genombrott med God natt min älskade (1998) som av Svenska Deckarakademin utsågs till "Årets bästa svenska kriminalroman". Juryns motivering: "En psykologisk thriller om vettlöshet och hämnd som inte på länge släpper sitt grepp om läsaren."

Skuggan i vattnet utsågs även den i november 2005 till "Årets bästa svenska kriminalroman" av Svenska Deckarakademin. Därmed är Inger Frimansson den enda kvinnliga författare som två gånger tilldelats detta pris. Juryns motivering: "Boken är en djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning".

Inger Frimansson anses av många som den ledande representanten på svenska för genren psykologiska thrillers. Senast utkom En yxa åt Alice.

Sedan 1997 är hon författare på heltid och hon är översatt till många språk. Rättigheterna är sålda till 15 länder.

Inger Frimanssons novell "In Our Darkened House" var en av sex nominerade till bästa kriminalnovell 2014. Kriteriet är att de publicerats för första gången på engelska under året. Novellen ingår i nyutkomna A Darker Shade of Sweden (Svart advent, Book Mark). Bakom nomineringarna står brittiska Crime Writers Association och bland konkurrenterna fanns stora namn som Reginald Hill, Jeffery Deaver och John Harvey.

Utmärkelser:

Spårhunden 2009 för sin ungdomsbok, De starkare, med motiveringen ”en intensiv, angelägen, inkännande berättelse om ungdomars utsatthet”.
ForeWord Magazine’s Book of the Year 2007. Gold (translations).
Svenska deckarakademins pris 2005
Länstidningens kulturpris Eklövet. 2004
Svenska deckarakademins pris 1998 
Lilla Nobelpriset 1963

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.