Omslagsbild: Lundens skugga

Fotograf: Hannu Sarenström
Utgivningsdatum: 2013-04-18
Recensionsdatum: 2013-05-08
ISBN: 978-91-1-303808-7

Lundens skugga

Här växer trädgårdens vackraste blommor
"Äntligen gör jag en bok om mitt favoritämne i trädgården, den ljuva skuggan. I alla trädgårdsmänniskor finns det ett hjärta som bultar lite extra för lundens växter, rara sippor, ljuva nunneörter och oemotståndliga julrosor.

Växtlistan är lång och till det roligaste hör att de flesta går att odla i hela landet och att många är svenskproducerade.

Det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken."

Två gånger har Hannu Sarenström, en av Sveriges populäraste trädgårdsförfattare, fått Gartnersällskapets utmärkelse Årets trädgårdsbok. Hans nya bok är fylld av skön läsning, härliga växtupptäckter, vackra bilder, skötselråd och samplanteringsförslag.
Mer om författaren
"Jag blir alltid lika inspirerad av Hannu ..."
sverigesradio.se
"Vill ha nu" /Allt om Trädgård "Hannu har ju en otrolig känsla för växterna och deras karaktär och livsbetingelser, så detta lovar att bli en enastående läsupplevelse. Hannu Sarenström är inte bara en mästare i trädgården - få andra kan skriva så personligt, inspirerat, levande och roligt om trädgård. Och hans bilder brukar också vara högklassiga!"Lars-Erik Läck 
"Återigen lustfyllt och praktiskt." /Allers Trädgård
"som ren poesi" /Odla.nu "Boken Lundens skugga med undertiteln Här växer trädgårdens vackraste blommor är som ren poesi även om den förstås också är en klok bok om växterna som trivs i den halvsoliga eller halvskuggiga lunden, under de skira lövträdens kronor. /.../Den här boken har allt man kan önska sig av såväl författarens egna, ljuva bilder som hans underbara text."Sylvia Svensson
www.odla.nu

Hannu Sarenström bor på Kinnekulle i Västergötland. Där har han skapat en trädgård med en enastående växtsamling. Sedan Rimfrost och trädgårdsdrömmar kom ut 1997 har Hannu Sarenström fått stor uppmärksamhet i trädgårdssammanhang, press och tv.

"Mitt trädgårdsäventyr började i Göteborg en augustinatt i slutet av sextiotalet, jag var knappt tio år och det var kräftpremiär med dans och dragspel i Slottskogsvallens koloniträdgårdar. I de små trädgårdarna hängde hundratals pappersmånar i fruktträdens kronor, de lyste varmt och välkomnande i den mörka natten. Månarnas ansikten kastade ljus över rabatterna, där nyutslagna höstrudbeckior stod på båda sidorna längs gången. I månskenet nickade de fyllda blommorna som bollar av guld, de satt högt ovanför mitt huvud och jag sträckte mig upp för att försöka fånga dem.
Trettio år senare kan jag fortfarande minnas den laddade känslan mellan de höga blommorna, hur det var att gå under rudbeckiorna som bildade himlavalv över gången, kanske är det just det som trädgårdar handlar om, att minnas."

Hannu har även skrivit flera kritikerrosade kokböcker, Hannus mat (2005), Vinterkalas (2006, kartonnage 2008) och Sommarkalas (2011).

Priser och utmärkelser:

Årets trädgårdsbok 2003 för Trädgårdsmagi
Årets trädgårdsbok 2009 för Trädgårdsvisioner
Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 för Sommarkalas


  

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.