Omslagsbild: Dagarna med Kerstin

Utgivningsdatum: 2011-09-01
Recensionsdatum: 2011-09-21
ISBN: 978-91-1-303870-4

Dagarna med Kerstin

Det här är en intervjubok med en oanständig och påfrestande kvinna som försökte vara författare som en hel karl. Som inte skrev som man borde utan som det var.

Många får fortfarande en flackande blick när hennes namn kommer på tal. Andra älskar henne, banbryterskan som satte den medelålders kvinnans sexliv på kartan, skandalförfattaren som gav manliga litteraturkritiker frossbrytningar och unga tjejer självförtroende. En hämningslös murbräcka som varit avgörande för den våg av självutlämnande verklighetsnära skrivande i såväl romaner som bloggar, som släppts lösa efter att hon själv fått ta första och hårdaste smällarna på sjuttiotalets barrikader.
Det handlar om Kerstin Thorvall, vem annars?

Hon skavde på sin tilldelade lagoma livsyta. Hon var inte nöjd, hon ville mer, hon var hungrig, opassande, träffsäker, hopplös, för mycket.
Tänk om någon ändå hade orkat intervjua Kerstin Thorvall, på riktigt, suttit ner i åratal med denna åldrade legend med alla divalaterna intakta, inklusive humorn och ångestattackerna, och bett henne tala om sitt liv och sitt författarskap. Innan hon nu dog.
Tänk om det faktiskt är så att någon orkade göra det. Och att det finns bilder av henne som hon älskade själv, tagna av en av hennes bästa vänner.
Den boken kommer nu.

Dagarna med Kerstin är ett unikt samarbete mellan journalisten och författaren Åsa Mattsson, fotografen Caroline Roosmark och Kerstin Thorvall själv.

"Ett mycket vackert porträtt av en udda person"
feministbiblioteket.wordpress.com
"Hon ville inte vara lagom" Åsa Mattsson och Caroline Roosmark om sin bok
www.dn.se
"den påminner om Kerstin Thorvall" "Medan Mattsson kämpar med att få kontakt med en Kerstin som till och från uppenbarligen inte var på humör – hennes tillkortakommanden redovisas öppet och får sitt bittra crescendo när Mattsson upptäcker att det finns en ung man med ett romanprojekt i Thorvalls liv – är Roosmarks bilder levande och nära.Där finns hela den komplicerade människan Kerstin Thorvall, den levande kvinnan, den bejakande blicken, den lilla flickan i den gamla kvinnans kropp. Och den gamla kvinnans sista promenad på söder i StockholmDenna impressionistiskt anlagda intervjubok, som du läser på en kväll, har sin styrka i att den påminner om Kerstin Thorvall." Gunnar Bergdahl
hd.se
"Dagarna med Kerstin är en utmärkt början på berättelsen om läsarnas och feministernas Thorvall" ""Dagarna med Kerstin" är, trots sitt korta format, ett lödigt och oavbrutet intressant dubbelporträtt: dels av Thorvall, dels av journalistikens villkor. Av det senare skälet är "Dagarna med Kerstin" en bok som borde läsas på journalistutbildningarna – att under lång tid följa en människa är utan undantag en intrikat psykologisk process och en yrkesutmaning som inte låter sig sammanfattas av publicistiska spelregler."Malin Ullgren 
www.dn.se

Åsa Mattsson har arbetat trettio år inom svensk press och media. Som journalist, författare och debattör i samhällsfrågor har hon ofta drivit frågor med ett tydligt genusperspektiv. Hon var i många år kontroversiell skribent och krönikör på Aftonbladet, startade sedan bland annat kvinnonättidningen SalongK.se, och arbetar sedan 2013 som pressansvarig för Vänsterpartiet.

Hennes romaner bär titlarna Solitär (1993) och Salong F. (2008). 2011 utkom hennes intervjubok Dagarna med Kerstin om Kerstin Thorvall.

Mer om författaren

Caroline Roosmark har uppmärksammats särskilt för sina egensinniga och karaktärsstarka personporträtt av kända artister, skådespelare och författare. Hon är också en av få nutida fotografer som lyft fram äldre kvinnors styrka, stolthet och skönhet, vilket hon bland annat har visat i sin bok Sexualitet.

Caroline Roosmark har också skapat bilderna i böckerna Längtansbarnen och Operakällaren Operahuset Karl XII:s torg. Hon har också och deltagit i flera samlingsutställningar för svensk fotografi bland annat på Moderna Museet i Stockholm och Liljevalchs.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.