Omslagsbild: Aung San Suu Kyi

Utgivningsdatum: 2011-10-31
Recensionsdatum: 2011-11-23
ISBN: 978-91-1-303875-9

Aung San Suu Kyi

En kamp för frihet
Aung San Suu Kyi har blivit en ikon för kampen för demokrati i Burma - ja, för hela världen. I år är det ett år sedan hon släpptes fri från sin 21-åriga husarrest och 20 år sedan hon tilldelades Nobels fredspris.

På samma sätt som Nelson Mandela, Martin Luther King och Mahatma Gandhi har Aung San Suu Kyi blivit en ikon för kampen för frihet. Men vem är hon egentligen? Vad driver henne till att göra så stora personliga uppoffringar för sitt land? Och vad kommer att hända nu när hon äntligen släppts fri?

I denna uppdaterade biografi ger Jesper Bengtsson, som var en av de första svenska journalister att träffa Aung San Suu Kyi för en personlig intervju efter hennes frigivning, en unik bild av en av vår tids mest omtalade politiska personligheter.

Han beskriver hennes bakgrund som dotter till Burmas frihetshjälte Aung San, åren i England och New York och hennes återkomst till Burma på 1980-talet. Militärjuntan kastade henne i husarrest redan 1989. Ändå förblir hon en samlande kraft för Burmas demokratirörelse. Hennes namn är så laddat att många i Burma inte ens vågar nämna det offentligt - hon kallas "The Lady". Internationellt har hennes berömmelse ökat ju längre tid hon hållits kvar i husarresten, och hon fick Nobels fredspris 1991. Över hela världen förknippas hon med en fredlig kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Lördagen den 13 november 2010 släpptes hon äntligen fri efter totalt 20 år i husarrest.

Aung San Suu Kyis öde har också inneburit att hon varit isolerad från sin familj. Hennes make Michael Aris dog i cancer 1999 utan att de kunde ta farväl av varandra. Sönerna Alexander och Kim har tvingats leva en stor del av sina liv utan kontakt med modern.
Aung San Suu Kyis dragningskraft handlar om hennes personliga karisma och mod, men också om att hon personifierar en av vår tids stora frågor: Vad krävs för att demokrati ska växa fram ur djupt auktoritära system? Vi vet nu också hur snabbt sådana regimer kan falla - skillnaden är att i Burma finns en samlande kraft i Aung San Suu Kyi och hennes parti.

Mer om författaren
Se en intervju med Jesper Bengtsson i SVT Gomorron Sverige "Franske regissören Luc Besson har gjort dokumentär om Burmas frihetskämpe Aung San Suu Kyi. Svenske journalisten Jesper Bengtsson berättar om sitt med henne." 
svtplay.se
"Det är en medryckande och välskriven skildring."
meny.nu
"Jesper Bengtsson ger en bild av Aung Suu Kyi som känns väldigt tydlig och jag kommer på mig själv att känna både beundran och hoppfullhet" Lina Andersson
norran.se
"En biografi som förtjänstfullt berättar om en av vår tids mest fascinerande politiska personligheter"
allehanda.se

Jesper Bengtsson, född 1968, är journalist och författare. Han är chefredaktör för tidningen OmVärlden och ordförande för Reportrar utan gränser. Dessutom driver han, tillsammans med Annika Nordgren Christensen och Karin Strandås, den utrikespolitiska bloggen Världens blogg.

Jesper Bengtsson har följt utvecklingen i Burma i över tio år och var en av de första svenska journalister som fick träffa Aung San Suu Kyi för en personlig intervju efter hennes frigivning. Hans bok om Aung San Suu Kiu har fått ett stort genomslag även i utlandet och har översatts till ett tiotal språk, bl a engelska, franska och kinesiska.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.