Omslagsbild: Jag bar en ocean

Översättare: Katarina Jansson
Utgivningsdatum: 2012-05-03
Recensionsdatum: 2012-05-23
ISBN: 978-91-1-303920-6

Jag bar en ocean

När Kelle Groom är femton år gammal upptäcker hon alkoholens förföriska krafter. Hon inleder destruktiva relationer med störda och farliga män och sviker dem som vill henne väl. Vid nitton fyllda är hon en fullfjädrad alkoholist och befinner sig i fritt fall.
 
Det finns inga skyddsnät som kan fånga upp henne, eller skydda henne mot sig själv. Hon blir gravid och föder en son, som hon adopterar bort på BB. Under sitt första levnadsår drabbas den lille pojken av leukemi och dör.
Hur hårt måste hon slå i botten för att vakna till liv igen, för att ta sig uppåt? Och är det över huvud taget möjligt? Det här är en berättelse om att tappa kontrollen totalt i ett missbruk, om att förlora ett barn och att hitta tillbaka till sig själv och livet igen.
I hypnotiska och knivskarpa ögonblicksbilder berättar Kelle Groom om sitt liv med en rå och detaljerad uppriktighet som möjligen bara en prisad poet kan förmå.

Kelle Groom gör en djupdykning i sin familjehistoria för att finna roten till allt det onda. Med övertygande skärpa och elegans lyckas hon kartlägga de sammansatta krafter som samverkar när det gäller liv och död - och ge en författare sin röst.
När hon blev med barn 1980 började Kelle Groom föra dagbok och fortsatte sedan genom de svåra åren: "Jag var rädd att dö om jag slutade skriva".
  
Resultatet blev slutligen denna mot alla odds-berättelse om livets allra svåraste val och hur befrielsen från lidandet kan ta de mest outgrundliga vägar. Hennes bok valdes av de amerikanska biblioteken till en av årets bästa memoarer 2011, och den har fått mängder av andra lovord i media.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Poetiskt och vackert om missbruk och personlig förlust" "”Jag bar en ocean” är ändå en läsvärd beskrivning av missbruk och återhämtning. Till största delen flyter språket på och boken utvecklas gradvis till en tänkvärd betraktelse över de känslor av skuld som vi alla brottas med. Rekommenderas till alla som tröttnat på mer enkelspåriga och konkreta beskrivningar av alkoholism och rehabilitering."Elisabeth Brännström
www.tidningenkulturen.se
Internationella pressröster - I Wore the Ocean ” … så berörande och äkta att du lever berättelsen lika mycket som du läser den. En del av bokens känslomässiga styrka hänger samman med hur den är uppbyggd, kronologin pusslas ihop av korta, drömlika kapitel som hoppar fram och tillbaka i tiden. Ytterligare en sammanhållande faktor är Grooms oerhört stämningsfulla prosa, som är både sensibel och lyrisk.”Oprah.com ”Författaren vet exakt vad hon gör när hon delar med sig av erfarenheten hos en kvinna som ofta förefallit helt omedveten i sitt sätt att handskas med livet. Hennes bildrika prosa och originella känsla för komposition både överraskar och ger återklang.”New York Times Book Review ”Tack vare sin poetiska skicklighet i förädlandets konst lyckas Groom förvandla det mest fasansfulla – ett barns död och sina missbruksproblem – till en lysande berättelse om nåd.” Library Journal – Årets bästa memoarer 2011 ”Den allt betvingande kraften i Kelle Grooms självbiografiska Jag bar en ocean ryms i det klangrika, poetiska språk hon använder för att naket skildra sin begynnande alkoholism vid 15 års ålder, barnet hon födde och lämnade bort när hon var 19, sina hopplösa jobb, förtvivlade föräldrar, blackouter och sporadiska kärleksäventyr, och slutligen det långsamma men stadiga närmandet till ett nyktert, kreativt liv.”Elle

Kelle Groom, född 1961, har tidigare givit ut tre diktsamlingar och publicerats i Ploughshares och The New Yorker.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.