Omslagsbild: Urban Safari.2

Fotograf: Bruno Ehrs
Utgivningsdatum: 2013-04-22
Recensionsdatum: 2013-05-15
ISBN: 978-91-1-303956-5

Urban Safari.2

12 nya storstäder

Uppföljaren till Bobo Karlssons kritikerrosade bok Urban safari. Sveriges meste stor­stadsskildrare bjuder på en ny samling porträtt av internationella metropoler.

Den här gången möter vi Barcelona, Hamburg, Las Vegas, Lissabon, Madrid, Marrakech, Mexico City, Miami, New Orleans, Paris, San Francisco och Tanger. Som bonus bjuds på ett uppdaterat kapitel om Berlin, svenskarnas nya älsklingsresmål.

Med aldrig sinande nyfikenhet och energi beskriver Bobo Karlsson städernas innersta väsen och ofta lite smutsiga själ. Många är de som inspirerats av Bobos mustiga resereportage och med dem bakom örat vågat sig på helt nya äventyr. Boken är kryddad med mängder av personliga tips på de allra originellaste restaurangerna, de mest obskyra nattklubbarna, sirligt romantiska caféer, men också alldeles vanliga syltor som charmar just genom sin genuina enkelhet.

Boken innehåller även ett collage av Bruno Ehrs magnifika bilder som illustrerar storstadens olika sidor högt och lågt, natt som dag.
 

Mer om författaren
"Läsvärda essäer" /ELLE
"Bobo Karlsson är påläst som få och entusiasmen smittar av sig" /Vagabond
"Ett mästerverk" /Expressen Söndag "Väcker upptäckarlusten. En fantastisk guide till tolv av världens städer, där Bobo går utanför de trampade turiststigarna. Exakt så här vill jag resa och kapitlen om mina favoritstäder - Barcelona och San Francisco - är extra njutningsfulla. Men jag blir minst lika sugen på att upptäcka Hamburg, Marrakesh eller New Orleans. Ett mästerverk." 
"Den är så roande att jag genast beställt den första ”Urban Safari” som kom ut fyra år tidigare." /Staffan Heimerson, Aftonbladet "Jag läser just nu ”Urban safari 2” av den globale flanören Bobo Karlsson. Karlsson driver en tes: Det är städerna, inte länderna, som pekar in i framtiden; nationalstaterna är passé. Förälskat, initierat, och med kaskader av vilda alliterationer och kvicka metaforer, fångar han tidsanda och attityder i Paris, Hamburg, Barcelona, Mexico City och en handfull stora städer till. Han har en berömvärt lysten inställning till synd och hedonism. Den är så roande att jag genast beställt den första ”Urban Safari” som kom ut fyra år tidigare."Staffan Heimerson
Photo

Bobo var något av en legend bland svenska journalister. 1978 var han med och startade tidningen City. Det var ett magasin av internationellt snitt som, även om den bara fanns under kort tid, blev en förebild för många senare tongivande tidningar.

Ända sedan 1970-talet skrev Bobo om de stora världsstäderna och DN kallade honom ”Sveriges bästa urbanista”, något han själv var mycket stolt över. Han anlitades av en mängd stora dagstidningar och magasin. Under en tid bodde han i New York, men fastnade senare framför allt för Brasilien. 

På 1980-talet skrev han böckerna New York, New York: En guide till 80-talets metropolis (1981) och Drömmen om Kalifornien: Los Angeles, San Francisco & Las Vegas (1984) tillsammans med fotografen Hasse Persson, utgivna på Prisma.

Hans senaste två böcker på Prisma och Norstedts blev Urban Safari: 12 storstäder (2009) och Urban Safari 2: 12 nya storstäder (2013), som blev oerhört uppskattade.

Bobo återvände regelbundet till sitt kära Gamla stan, men var samtidigt alltid på väg till nästa stad – New Orleans, Bangkok eller hem till ”sommarstugan” – den lilla arbetslägenheten i Rio de Janeiro. Den sista tiden bodde han i Stockholm. Bobo Karlsson blev 70 år gammal.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.