Omslagsbild: En kärlekshandling

Översättare: Niclas Nilsson
Utgivningsdatum: 2012-10-01
Recensionsdatum: 2012-10-22
ISBN: 978-91-1-304017-2

En kärlekshandling

Det är i början av 1980-talet och i USA råder lågkonjunktur. På college läser man Derrida och lyssnar på Talking Heads. Men inte Madeleine Hanna. Hon studerar engelsk litteratur och har sedan länge förläst sig på Jane Austen och George Eliot - två författare som verkligen visste hur man intrigerade en kärlekshandling.

Hela livet har Madeleine känt som om hon varit född i fel tid. Så träffar hon två unga män som förändrar allt. Leonard Bankhead är en karismatisk ensamvarg, darwinist - och helt uppe i det blå. En dag dyker han upp på ett semiotikseminarium och innan Madeleine vet ordet av är hon involverad i ett sexuellt och intellektuellt förhållande med honom.

Nästan samtidigt stöter hon på en tidigare bekant, Mitchell Grammaticus, som alltid utmärkt sig för att ha en stark dragning till religiös mysticism och för att vara allmänt besynnerlig. Han har nu bestämt sig för att Madeleine är kvinnan i hans liv. Under det följande året lever de i en sorts kärlekstriangel. Det handlar om att fatta stora beslut för hur man vill leva sitt liv efter college, längtan efter att resa världen runt, humörsvängningar, brist på självförtroende, känsla av odödlighet - allt som kännetecknar unga människors väg ut i vuxenlivet.

Jeffrey Eugenides nya roman har hyllats av kritiker runt om i världen, inte minst för sättet på vilket han får sjuttonhundratalsromanens alla ljuvliga intriger att kännas som lika självklara i en roman för vår tid.

"Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den. En kärlekshistoria i collegemiljö? Kanske. Den börjar på examensdagen 1982 och följer de tre huvudpersonerna. Större delen av handlingen utspelas ungefär ett år efter den dagen, när karaktärerna börjar leva sina liv utanför universitetets portar."
Jeffrey Eugenides

Mer om författaren
"utmärkta prosa" "Så även om En kärlekshandling har de yttre likheterna med en romcom som Reality Bites så ger läsningen en mycket starkare upplevelse vilken snarare kan jämföras med den hos en riktigt bra dramaserie av typen Six Feet Under, där man kommer personerna in på livet nästan som om det vore riktiga personer i ens omgivning. Skriver man dessutom en så utmärkta prosa som Eugenides så behövs det heller knappast några större mysterier."Oscar Rooth
dagensbok.com
"en berättare i högform" /Östgöta-Correspondenten
"Dialogen är lysande, karaktärernas psykologiska djup likaså." /Fredrik Borneskans, Dagen
”Skrivandet är ett slags bipolär upplevelse”
www.sydsvenskan.se
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: oktober 2012

Jeffrey Eugenides är född 1960 i Detroit, Michigan. Han debuterade 1993 med romanen Virgin Suicides (Dödens Jungfrur 1993), baserad på en sann historia om fem systrar som begår självmord. Boken blev även en succé som film av Sofia Coppola 1993. Med den efterföljande Middlesex (2002) fick han ett stort genombrott och tilldelades bland annat Pulitzerpriset för årets bästa roman.

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.